2022-04-15 1731 瀏覽
西日料理餐廳,裝修和環境都乾淨,座位闊落。一坐低餐具放得好整齊統一。餐廳嘅餐具杯碟都有個性,影相出嚟都特別靚。飲品 April Apple🍎有啲似蘋果梳打,上面有個波波。又係影相📸️打卡位🙈前菜小食篇🍴日式麵鼓燒茄子🍆係招牌菜👀用日式麵豉煮茄子,帶少少甜甜味。味道清新,滿滿茄子香。雞泡魚乾🐡 -擺盤好靚,味道和日式居酒屋一樣 送酒極佳🍺鴨肝配燒菠蘿🍍-鴨肝入口即化,菠蘿鮮甜,係一個有趣嘅配搭🦆🦆🦆🦆🦆🦆鹽燒魚鮫🐟-燒得啱啱好,魚皮脆卜卜,亦都有好多魚肉,值得一試。刺身-sashimi platter,吞拿魚腩,油甘魚唔算新鮮,無鮮甜嘅感覺🥲不過不失生蠔🦪-生蠔上有柚子醬汁,不一樣既新鮮感紐西蘭托托蜆(白酒)蜆肉都好大隻同個白酒汁好襯,一放上枱香味撲鼻,白酒汁甜甜哋,唔會膩。冬天更加覺得溫暖。另外可以選擇辣蒜汁/蕃茄汁。不過蜆入面有啲沙,無去得好乾淨。香蔥鍉魚烤北海道魷魚🦑淡淡海水味,烤的火喉剛好,口感彈牙。Brown crab risotto 🦀飯上有一層蟹膏蟹肉,意大利飯較硬,如果係軟棉棉嘅口感會更加襯到個蟹膏。玫瑰蝦鮮茄蓉意大利麵-呢個主食令人失望,基本上無味道,無茄香,好乾,好似食

前菜小食篇🍴

日式麵鼓燒茄子🍆

雞泡魚乾🐡 -擺盤好靚,味道和日式居酒屋一樣 送酒極佳🍺

刺身-sashimi platter,吞拿魚腩,油甘魚
唔算新鮮,無鮮甜嘅感覺🥲不過不失

生蠔🦪-生蠔上有柚子醬汁,不一樣既新鮮感

紐西蘭托托蜆(白酒)
不過蜆入面有啲沙,無去得好乾淨。

香蔥鍉魚烤北海道魷魚🦑淡淡海水味,烤的火喉剛好,口感彈牙。

Brown crab risotto 🦀

玫瑰蝦鮮茄蓉意大利麵-
呢個主食令人失望,基本上無味道,無茄香,好乾,好似食緊大快活到會(仲要係放咗喺度好耐果種感覺😮‍💨)

魚白湯烏東配天婦羅- 湯底鮮甜,烏冬口感煙韌。但盛麵的木碗味道有點大,當湯底無甘熱時,木碗的味道比食物香味更重。

屠夫牛扒-牛味突出,但我估因為脂肪偏少,肉質比較硬。

肉眼扒(U.S. Prime rib-eye)-如果鐘意食肉質淋啲,可以試下脂肪比例多啲,食落好多汁。

伊比利亞黑毛豬T骨扒🐖
脂肪比例多,煎得好香,味道都唔錯。

煎芝士蛋糕
可能因為大家食評都話好好食,我滿懷期待,所以可能落差感太大🥲只係微暖,酥皮並不香脆。

飲品🍹
Fuji Mountain🗻一睇名就知係富士山🗻好有意境的飲品,有點想諗日本了🇯🇵
杯邊有一些砂糖,一齊飲感覺酸甜酸甜👀

總括嚟講,小食吸引亦有新鮮感,擺盤亦都好吸引。唯獨主食類質量有點令人失望。
服務態度很不錯,介紹飲品時很有耐心。