2021-06-12
長沙灣道同東京街交界嘅轉角位置有一間餐廳,前身係759車仔麵,經過親都冇興趣想食🙈。不過早前終於轉咗手,變成另一間店「皇后冰廳」。午餐時份我較少行嚟依邊,但呢日下晝攞咗假去$50戲院睇戲,睇戲之前就決定喺度醫肚仔😛。餐廳名叫冰廳,令我一直以為係茶記,但原來係食西餐嘅。小店面積唔大,不過環境都算四正,餐枱闊落,冷氣充足,食客坐得舒服!另外,我仲留意到呢度有兩盞好靚嘅水晶吊燈✨。如果要簡單形容呢餐,我會話係「性價比高、味道不俗」。食物索價好抵,但質素絕對唔求其,並無退而求其次👍。藍青口海蝦天使麵($148/超值二人餐),今餐我哋兩條友唔小心地食咗三人嘅份量😳。因為二人餐可揀麵、扒或者薄餅其中一款,但我就無諗過揀麵會係一人一碟🍝。好彩天使麵幾好味,麵條煮得彈牙,忌廉汁唔笠,而且仲有好多配料添,包括每人三大隻蝦同青口🦐、洋蔥絲以及菇菇。日式黑豚肉漢堡($58),🍔漢堡賣相吸引,麵包皮係黑色的,估計加入咗黑炭製成🖤,麵包質感軟熟,但烘邊應該會更正。餡料份量多,包括主角黑豚肉、蕃茄同生菜,🐷豚肉超大件,而且燒得幾香,肉質又唔韌。醬汁採用麻醬,食落有少少日系風格。另一邊廂,配菜有粗薯條🍟,佢亦都炸得
是日餐湯及田園沙律(優惠價$12),單點食品有唔少加配嘅選項。🥗田園沙律大大碟,沙律菜新鮮,麻醬又夠多;而忌廉湯就幾有驚喜,首先係夠熱🔥,第二係味道濃郁,仲加咗好多腸仔粒,以提升鹹香。
飲品方面,我哋分別要咗凍阿華田(+$3)同奶茶紅豆冰(特飲半價後$16)。兩者味道都係合格有餘,並冇溝到淡晒🥤,而且幾大杯。二人餐包飲品,但其他單點食品就要另外加配。
總括嚟講,有時唔親身體驗過,真係隨時會錯過正嘢,呢間Cafe絕對令我眼前一亮‼️。食物方面,無論味道、份量、價錢以至選擇都令人滿意😋,佢將會成為我嘅午餐飯堂。店員服務亦都親切有禮,會主動收碟。如果格硬要我搵樣嘢彈嘅話,就係估唔到二人餐嘅 甜品係得雪米糍囉,一心以為有布甸食㗎嘛,哈哈,講笑啫🤣。最後,我上載埋餐廳嘅完整餐牌以供參考🙏🏻。