2022-11-30
天氣開始凍,係時候同朋友一齊食蒸海鮮火鍋。食蒸海鮮火鍋最正嘅地方係除咗有海鮮食之外,最後仲有埋個粥底。今次我哋一行四人叫咗尊貴海鮮套餐。套餐入邊包咗黃金蟹、石斑、龍蝦、鮑魚、青口、刀貝蚌、日本大元貝、珍珠蠔同埋有機蔬菜籃,一共十款食材。價錢只係每位$419 ,可以話係超級抵食。🦀最令我哋深刻嘅係嗰隻黃金蟹(皇帝蟹),因為呢款蟹係好罕見,佢有蟹肉之外亦都有蟹膏,平時嗰啲蟹一係就有蟹膏就冇蟹肉,有蟹肉就冇蟹膏。呢一款係係兩樣都有,滿足到兩個願望。🦞另外佢個龍蝦亦都好新鮮,超級大嚿肉同埋肉質好彈牙,食得出係好新鮮嘅龍蝦。份量來講,每人就有半邊龍蝦,已經超級滿足。其他嘅海鮮食材都係好新鮮,我知道呢間舖頭嘅老闆係自己親自挑選海鮮,所以啲海鮮都係屬於新鮮同埋最靚嘅海鮮。最後食完海鮮有個粥底,個粥底吸收晒海鮮嘅鮮味,加埋蔥花煮咗陣,十分之美味❤️