2022-10-14 144 瀏覽
想試好耐喇, 上次嚟到無開, 今次終於有得食喇。 嚟到係晚市比較早嘅時間 都已經有幾枱喺門口等緊位,不過佢返枱都好快(下文再講呢樣野),好快就有得入去。 小島料理 係一間日式小店,座位唔多,坐低都幾迫。 食物選擇主要係賣佢地幾款招牌丼,我就揀左慢煮牛丼, 本身想揀肉眼但係當日無,變左做比較近牛肩部位嘅牛板腱代替,呢兩種牛肉其實本身係價格上係有幾明顯嘅分別,所以當下嘅感覺都有少少怪,不過唔緊要一場嚟到試試佢。 上菜唔算等好耐,個丼個樣係幾靚仔,急不及待要開動喇~ 味道方面其實係做得幾好,肉雖然係薄切但係份量都幾好,將飯撈埋牛、生蛋同乳駱一齊食係爽嘅,加埋以佢呢個價錢,唔怪得小島咁受歡迎。 我叫左嘅係「並盛」即係你當佢係中 size 啦,如果加大變做「大盛」加$20左右肉量會再多 30%,感覺上「食肉獸」揀大盛應該無誤。另外叫埋個「沖繩豬肉塔可飯」,有豬肉碎、蕃茄、洋蔥、乳駱,同佢個名一樣喇,係好明顯嘅 taco 風味,望落去個樣有少少似鹵肉飯,都幾好食。試埋佢嘅甜品,揀左芝士撻同北海道牛乳蛋卷,兩個都唔錯嘅,中規中矩,牛乳蛋卷就偏甜啲但係OK嘅。頭先講過,佢返枱都幾快,其中一個原

慢煮牛丼

沖繩豬肉塔可飯

芝士撻
北海道牛乳蛋卷

頭先講過,佢返枱都幾快,其中一個原因係幾位年輕店員行軍速度都幾急,由等位到安排入座到落單上菜都幾急促,再加埋佢地都幾多外賣單,變成一嚟錯漏都幾多,二嚟坐喺度食飯都會有一種「不如嘭嘭聲食完走啦」嘅感覺。 不過,回頭率高嘅,如果經過附近唔太多人排都會想再食,希望下次食到大盛肉眼。
慢煮牛丼
沖繩豬肉塔可飯