2023-11-18
我哋同呀囡出街食飯多數都係食西餐,今次特登帶佢去灣仔俾佢試吓食北京填鴨🥰呢間媽媽之前食過,覺得好好味,性價比又高,所以一於帶呀囡再嚟食😎北京填鴨 (半隻) $228今次嘅主角當然係北京填鴨啦😚一上枱已經聞到香味🤩鴨嘅肉質依然保持嫩滑,皮脆多汁,用煙韌嘅薄餅包住嚟食冇咁油膩,再加埋青瓜條同埋醬汁,簡直係完美呀😍京燒羊肉 $108平時我哋比較少食羊,但係咁啱見到隔籬枱色碟羊肉好似好吸引,所以即刻叫咗嚟試😚果然食落真係唔錯👍充滿羊肉嘅羶味,個調味做得啱啱好唔會太濃味,所以羊肉嘅味仲係好出,再加上燒香咗嘅脆皮,真係食到停唔到口😌京牌炒飯 $98以鮮蝦、蛋白及蔥花炒成,睇落好似好簡單,不過炒得好食都唔係咁容易㗎!佢哋嘅用料好足,鮮蝦同蛋白都好多,呀囡都話好鍾意食呢一個炒飯😝蒜蓉時菜 $128我哋每次食中菜都必定要點一個蔬菜😜今次叫咗蒜蓉炒豆苗,因為喬媽對豆苗情有獨鍾😚佢哋啲豆苗好鮮嫩,一啲都靭,同埋一碟嘅份量都好多,所以非常抵食😎本身諗住叫多個甜品,不過實在食得太飽,下次有機會希望可以試佢哋嘅拔絲草莓😎
北京填鴨 (半隻) $228
京燒羊肉 $108