依日day off同呀媽去荃灣行街街,順便食個晏。呀媽之前話想食馬拉菜🇲🇾,我記得聖誕行過荃新天地見到有個成兩層樓嘅廣告係蝦麵店XD,嗰時已經bookmark咗。由於無食到早餐,我哋就準備大擦一餐😋。我哋兩點到去到,餐廳多多地人,可能都叫做係lunch水尾,但咁啱侍應得返收銀嗰位,變咗佢一腳踢。不過佢落單都好清晰好快手,仲勁清楚咁講每樣食物加配係加幾錢👍。Lunch套餐包咗一碗麵(比淨叫一碗麵嘅份量細少少)、一樣小食同一杯飲品;另外每樣額外嗌嘅小食加$16。餐廳仲有一個全日優惠餐牌,都好鬼抵。每樣食物都唔使原價叫,變相嗌下嗌下就嗌到成枱嘢🙈。辣味蝦湯底:L1蝦肉肉片麵($68),🦐蝦湯底真係好濃蝦味,好香,估計應該用咗好多蝦殼煲;而食落又唔會重口味喎,唔錯。不過話明係辣味蝦湯,我預計會辣啲🌶,如果鍾意食辣嘅就可能會覺得爭少少。蝦肉係片開一半咁上,而肉片係腩肉,份量都唔少。麵底我就揀咗摻摻,即係米粉加油麵。咖哩喇沙湯底:L5海鮮麵($78),呢碗係呀媽嗌的,我試咗啖個湯都幾濃幾香,唔辣的,但🥥椰味可以重啲。另外,我認為呢碗搭配淨米粉比起摻摻會更好食,因為更索湯。海鮮配料有一隻蝦、一隻青口

辣味蝦湯蝦肉肉片麵

咖哩喇沙湯海鮮麵

咖哩喇沙湯底:L5海鮮麵($78),呢碗係呀媽嗌的,我試咗啖個湯都幾濃幾香,唔辣的,但🥥椰味可以重啲。另外,我認為呢碗搭配淨米粉比起摻摻會更好食,因為更索湯。海鮮配料有一隻蝦、一隻青口、魷魚同蟹柳,正正常常啦,但最後樣料其實可免😅。
白胡椒肉骨油條

白胡椒肉骨油條(細份)($42),依樣係全日小食優惠,佢同平日嘅肉骨茶唔同,首先唔係深色,第二係無乜藥材味。我覺得味道幾唔錯,啱我口味(利申返我食得鹹),個湯配埋啲排骨好啱送飯。隨湯奉送嘅油炸鬼係切粒上的,但比較硬,非常一般,不過佢只係配角啦😜。

跟午餐嘅小食我哋total要咗四樣,哈哈,好痴線,但好彩都食得哂。A.馬來沙爹雞髀肉串(兩串):呢個同我想像中有啲分別,其實即係同普通雞串無異。不過我欣賞佢個沙嗲醬,好惹味好多花生粒🥜。

C.五香脆炸豆腐豆卜(細):雖然係細,但份量其實都唔少,每樣都好多粒,但外皮有少少乾,點醬食會好啲。
脆香魚皮

D.脆香魚皮:我以為得幾片,點知係成大碟,魚皮好大嚿,15cm都有!!!食落好脆👍。
蝦麵店特製亞參脆多士

H.蝦麵店特製亞參脆多士:多士有三塊,薄薄地其實幾好,因為係小食嘛。亞參似果醬啲friend,酸酸地,幾開胃,不過唔似甜品哈🤣。
摩摩喳喳

真正嘅甜品方面,我哋要咗摩摩喳喳(+$18),即係渣渣啦,用鐵碗仔上,幾得意。味道唔太甜,都幾好,用咗好多料,包括蕃薯🍠、芋頭、香蕉🍌、紫薯等,所以顏色係紫紫的💜。

最後就係飲品,我哋都轉咗特飲(+$10),分別係冰糖檸檬薏米水同青檸梳打,前者清清地ok,後者除咗青檸外,仲用上柑橘仔,所以特別香。
總括嚟講,呢餐真係飽到上心口,哈哈,一次過食咗各式各樣嘅馬來西亞食品,有啲平日真係比較少食到,味道亦都唔錯。餐廳最好嘅地方係有好多小食提供,而且每份細細哋,就算兩個人都可以嗌多幾種試下👍,價錢整體嚟講我覺得好相宜(午市仲要免加一啊)。環境正正常常,二人枱就未必放得哂啲食物,裝修有啲窗框咁,馬拉特色?最後,行去收銀處埋單時見到餐廳原來係咁撐香港人💛🇭🇰。
2020-01-15