2019-08-01
我今次好耐冇食過中餐,今次係朋友推薦, 因為呢間嘢價錢可以接受到,而且還境好闊落,座位舒適,食物種類都好多,所以好值得一試 。嚟到樂天皇朝當然一定要叫個八種味嘅招牌小籠包,佢分別有原味, 人參,芝士 ,蟹粉 ,香蒜,麻辣, 鵝肝,黑松露嘅味道 ,跟住指示一層層咁食上去, 每種味道都好吸引,好香口。最尾嘅麻辣味更加係畫龍點睛 ,其他味真係成世都未必有得試,例如鵝肝味小籠包,同黑松露味小籠包。 鵝肝味估唔到同小籠包嘅汁同埋豬肉嘅味係夾㗎。另外我哋叫咗醉雞, 雖然我哋冇叫到雞脾,但係啲雞肉都整得好滑, 酒味都好香濃, 整得算唔錯。我哋仲叫咗上海風味醬鴨, 味道都叫做係第一次試 ,好特別, 而且係好惹味。椒鹽小黃魚都唔錯㗎,佢一條已經係好大條,魚肉嘅肉質好嫩滑, 層魚皮好脆口,令到成個餸菜都好有口感,再加埋上面嘅蔥同埋蒜頭炒得好香,增加曬成個味覺層次感。我哋仲叫咗蔥油餅添熱,辣辣好好食,仲好飽!甜品方面,我哋仲要咗擂沙湯圓同埋香煎豆沙鍋餅。擂沙湯圓層麵粉充滿口感,上面啲粉都係令到啲湯圓好有香味。豆沙鍋餅層皮炸得非常脆,真係一流,仲要好夠熱。裏面嘅豆沙嘅料有超多,簡直係大滿足!
我哋仲叫咗蔥油餅添熱,辣辣好好食,仲好飽!