2019-05-19
今日放工約左朋友黎銅鑼灣食飯,聽聞依間小店經常排長龍,我地夜晚7點半黎到,已經有7至8個人等緊,初時以為會等好耐,估吾到等左吾洗10分鐘就可以入座,店面偏細吾算大,我同朋友就坐較入既bar枱,由於等位既時候已經諗定食咩,所以好快可以落單。人氣蔥油豬扒飯 ($60)今次黎主要都係想食依個人氣推介既蔥油豬扒飯,佢一上枱賣相已經好吸引,蔥油堆成滿滿一座山咁,而且豬扒都好大塊,成碗飯既份量比我想像中多,性價比黎講算高。豬扒幾乎覆蓋左成碗飯,有略略炸過,雖然吾係好脆口但就鬆化軟熟,好易入口。當然另一賣點係佢個蔥油,蔥油好香好惹味,一d都吾鹹,配埋豬扒同飯一齊食,好正。沖繩豬軟骨飯 ($58) 加炒滑蛋 (+$10)估唔到個飯好香同埋都幾有份量,豬軟骨好大舊而且燜到好腍好入味,大啖咬落去既時候好有滿足感,鐘意食豬軟骨既話值得一試。辣味海蜇 ($20) 海蜇幾爽口,一d都吾辣好夠味,岩晒鐘意食濃味又或者吾食辣既朋友。椒鹽魷魚鬚 ($38) 魷魚應該係偏細隻既魷魚仔,易入口同埋食落幾香口,沾埋喼汁就更加惹味,建議趁熱食。總括黎講,食物質素同性價比幾高,對於女仔黎講份量算多,怕食吾晒既話,落單時候可以寫
人氣蔥油豬扒飯 ($60)
沖繩豬軟骨飯 ($58) 加炒滑蛋 (+$10)
辣味海蜇 ($20)
椒鹽魷魚鬚 ($38)
總括黎講,食物質素同性價比幾高,對於女仔黎講份量算多,怕食吾晒既話,落單時候可以寫少飯減1蚊,食完好有飽肚感,仲好口渴,不過跟餐可以加幾蚊加野飲架,值得推介。