2021-12-18 270 瀏覽
拍拖好去處。日式風格裝修,可以慢慢坐,慢慢傾計,令人舒服。食物方面,份量又好足夠。過程中仲會幫你換碟,唔會因爲d竹籤,醬油搞到好尷尬。日本唐揚池魚仔作為前菜,一點也不油膩。應該有啲炸完之後好好吸好d油。微脆,唔會炸到好乾身同熱氣,魚既大細適中,可以一口食左佢。醬汁方面:經典嘅日式沙律醬刺身壽司甜蝦:好大隻同新鮮,唔腥。呢個唔係一個低嘅要求,因為食過好多間日本餐廳唔係真係間間都可以做到咁新鮮。師傅仲好貼心咁幫我隻蝦搣埋個蝦殼個尾, 等我可以一啖入口,平日既我成日都唔知食蝦先定食飯先,衣家可以一次食哂2樣野。三文魚子:咬左好耐都未爆哂,微微既鹹味,唔腥,係幸福既感覺。係香港都可以享用好似係日本食既新鮮火炙剌身壽司第一次見咁厚嘅三文魚炙燒,都係果句令人好有滿足感。亦都有平時少食既食材,炙燒A5和牛,好鮮味同牛味,大推!另外值得一提,個日本飯好特別,用左赤醋去調,令食落去既時候口感順滑,亦都冇咗平時食壽司醋嗰種酸味燒白鱔串好有魚味,再加上檸檬嘅香味。魚肉唔會過熟啱啱好,又有啲脂肪,所以入口有唔同嘅口感同埋味道好有層次。另外,魚皮燒得啱啱好,有啲脆,但又保留皮本身嘅煙韌,作為懶人最開心係冇骨日本

日本唐揚池魚仔
醬汁方面:經典嘅日式沙律醬

刺身壽司

火炙剌身壽司
第一次見咁厚嘅三文魚炙燒,都係果句令人好有滿足感。
亦都有平時少食既食材,炙燒A5和牛,好鮮味同牛味,大推!

燒白鱔串

日本田米茄子豚肉串
來自日本既迷你茄子,配豚肉和特製醬油,加上廚師的燒烤技巧,好好咁鎖住左d茄子既鮮味,唔會燒到太冧,有咬口。上面既木魚絲仲彈來彈,令人好有食慾,也沒有邪惡感,因為係蔬菜。

脆焦糖無花果串
面有一啲嘅焦糖,有少許嘅甜味,同無花果嘅少少酸味好match。入口微暖,估唔到無花果都可以整得咁好食

餐廳環境:佢嘅隔膜用咗好傳統日式嘅簾子,同餐廳嘅氣氛好夾。達到防疫要求之餘,又可以製造私隱嘅感覺,若隱若現,唔會令你覺得望到隔離好尷尬。更加令你好似去咗旅行咁樣,暫時忘記咗依兩年因為疫情好多餐廳都加晒膠板果種唔舒服嘅感覺

飲品方面:生啤酒,好fresh,冇咩苦澀味,易入口,配住魚生串物食,讚