2020-11-30
朋友約我去銅鑼灣食飯,但行極都未到😅,原來係近天后嗰邊。我心諗「Season Oyster & Wine Bar」位置唔喺大街,應該唔會好多人掛。點知一入餐廳發現係全場爆滿Full House👏。餐廳原來仲有二樓的,因為坐後面先知,下層有一邊係座位,另一邊係廚房。我覺得整體都算坐得舒服☺️。烤焗海鮮拼盤($298),海鮮拼盤好豐富,有好多款海鮮,仲要每款都好鮮味😋,包括龍蝦、扇貝、翡翠螺同虎蝦。佢比起其他餐廳定價真係平好多,有啲餐廳得龍蝦都可能賣二百蚊啦。芝士焗原隻龍蝦,龍蝦品種係波士頓龍蝦🦞,有兩隻鉗。龍蝦唔細隻,就算佢本身咁過份包裝都幾好肉。餐廳仲提供鉸剪畀我哋將佢肢解。牛油蒜蓉焗虎蝦(兩隻),🦐虎蝦不愧為虎蝦,大隻過一般海蝦。外表燒到好香脆,有濃濃蝦香,蝦肉亦唔乾身,唔錯。蒜蓉翡翠螺(四粒),🐚翡翠螺好少食,原來都幾正㗎啵。螺肉大大粒,肉質唔韌,唔怕頂胃。巴馬臣芝士焗扇貝(兩隻),扇貝就正正常常啦,又係用咗超多芝士焗🧀。芝士黑松露焗大磨菇,本身仲諗住嗌呢樣小食,好彩睇清楚餐牌介紹,原來拼盤包埋的!🍄大啡菇釀咗好多芝士,咬落好多汁。牛油蒜香蜆肉意粉($128),驚齋食海鮮唔夠飽(其實
總括嚟講,Season咁多人幫襯係有原因的,因為實在係性價比高👍,食物出品亦好高質素。我見喺度食生蠔好平,可惜我哋都唔好呢味。有機會我會再嚟幫襯,係食焗海鮮嘅好地方!