2021-10-04
《添福》呢間小食店的漢堡包久仰大名,出了名性價比高,價錢唔貴但又食到手打牛肉,一直都好想試試。不過當時得深水埗一間總店,一直都未有機會試到。有日放工經過發現以前的cafe原來轉了手,小店門面大大隻字寫住「添福漢堡」,實在驚喜!招牌用天藍色做主色,加上閘門貼滿超可愛的插畫,勁吸睛!搭巴士經過都一定見到🤣我同同事都急不及待黎個happy friday! 因為荔枝角平日lunch time都好多人食飯,所以我當日都預早落去買,12點鐘order,等了15分鐘就有了,即叫即煎來說,時間都可以接受。等既時候,人龍已經變得好長了,所以如果附近番工既朋友記得早少少落黎買喇😎**留意這間分店沒有堂食喔,暫時也沒有電話落單服務,只有外賣自取,睇過官方FB有機會遲d就可以用電話落單**我地今次叫了|添福漢堡 配薯條 $46||黑椒至尊牛堡 配薯條 $48||香脆雞塊 單點 $20|攞走的時候,已經隔住個袋聞到好香。番到公司拎出黎熱辣辣,香味成間公司都聞到,即叫即煎果然係唔同d!添福漢堡(Rate:7.5/10) ⁃ 嘉頓麵包做包底、夾上芝士、手打牛肉、蕃茄、生菜,再配上自家制的沙
我地今次叫了
|添福漢堡 配薯條 $46|
|黑椒至尊牛堡 配薯條 $48|
|香脆雞塊 單點 $20|
添福漢堡(Rate:7.5/10)
⁃ 嘉頓麵包做包底、夾上芝士、手打牛肉、蕃茄、生菜,再配上自家制的沙律醬。
⁃ 一啖咬落去,口感好豐富,整體好軟熟,唔會話太高身咬唔到
⁃ 塊漢堡扒好厚實,但一d都唔韌,好juicy
⁃ 因為個包熱辣辣,芝士溶得剛好
⁃ 用嘉頓麵包做包底就略嫌普通,不過有加牛油烘過,都算香。
⁃ 整體味道中上,自家制的沙律醬味道類似千島醬,味道不會太搶,好味
黑椒至尊牛堡(同事order) (Rate:6/10)
⁃ 同樣係嘉頓麵包做包底、夾上芝士、手打牛肉、蕃茄、生菜,再配上黑椒汁。
⁃ 同事覺得黑椒味道唔算出,但好在牛肉夠juicy,肉味夠濃,唔會話冇味
⁃ 整體略為普通,始終此為店內招牌包,所以我同事都有點失望
薯條 (Rate: 8.5/10)
⁃ 薯條真係要大讚!極推介!唔係一般快餐點既幼薯條,每條都有一定既粗度,食到你有薯仔肉!唔係空心薯條!
⁃ 即叫即炸,熱辣辣,超新鮮
⁃ 份量又夠多,我地3個人都爭d食唔哂3杯薯條(因為太好食了 我幾飽都食哂佢🤪)
香脆雞塊 (即係麥樂雞🤪)(Rate:8/10)
⁃ 同一般快餐店的不同,呢個麥樂雞皮夠脆之外,肉質真係好嫩,好好食
⁃ 份量都唔少架!好似有8-9粒,$20我覺得都算抵食
飲品方面,可能新開張的關係,我當日冇太多選擇,得汽水同少量特式飲品,未有咖啡奶茶等等,我諗遲d就會有更多選擇供應。
總括黎講,呢間我一定會再食,試埋其他包🍔!我都好期待佢會好似總店咁會出更多既小食呀!
題外話/補充資料: