2018-10-22
呢間位於尖沙咀性價比高的樓上餐廳,最適合就係同朋友聚會同拍拖。一嚟尖沙沮就腳,出咗地鐵站行陣就到,間餐廳又易搵,環境無論係燈光抑或座位安排都好舒適,係一間好適合一路食飯一跟同朋友傾計嘅漫活餐廳。講到食飯,高質同味道好當然都好重要喇!題外話,餐廳入面有兩間包廂架!多人嘅家人同朋友聚會都好啱😉今次我哋3個人嗌咗一個main courses set、一個pasta 同一個risotto同兩個小食。首先介紹下呢個跟餐嘅牛角包、餐包同黑色長條餅乾,有牛油同杏脯果醬搽添😄啲包暖暖哋,所以無論味道定聞落去都好香好好食。鬆軟嘅牛角包口感有層次鹹鹹哋;餐包香軟;黑餅香脆,食完唔會覺得好口乾😊跟餐仲有呢個墨魚仔伴辣肉腸沙拉,個沙拉好健康,唔係用沙律醬,係用醋,所以她開胃,甜甜酸酸咁。墨魚仔一啲都唔腥仲好煙韌架,辣肉腸少鹹好香口,沙律菜好新鮮無草青喇!跟餐仲有一個餐湯,入面有椰菜花😋味道唔鹹唔淡,剛剛好,又好飲!又唔會太濃稠!跟set嘅主菜就係呢個芝士BBQ醬燒美國豬仔骨一共有3枝骨,啲骨好肉啲肉又厚身,肉質易口唔嚡口,好易切,無乜肥肉咁濟,肉質啲肉有香濃嘅BBQ醬味,加埋濃厚嘅焗芝士真係好邪惡。溫馨提示,
題外話,餐廳入面有兩間包廂架!多人嘅家人同朋友聚會都好啱😉
跟set嘅主菜就係呢個芝士BBQ醬燒美國豬仔骨一共有3枝骨,啲骨好肉啲肉又厚身,肉質易口唔嚡口,好易切,無乜肥肉咁濟,肉質啲肉有香濃嘅BBQ醬味,加埋濃厚嘅焗芝士真係好邪惡。溫馨提示,個豬仔骨趁熱食係最最最好食😋😋啲芝士拉絲見到都覺得好正!配菜係幼身嘅薯條。
之後就介紹下呢個蒲燒特長鰻魚流心蛋意大利飯,呢條饅魚目測超過25cm,經過重覆燒烤,油脂嘅香味出晒嚟,有少少甜蜜味日式燒汁融入鰻魚入面,燒汁分量啱啱好,唔會影響下面嘅意大利飯。而鰻魚嘅脂肪同肉層次分明,厚肉得嚟脂肪比例高,肉質嫩滑一啲都唔嚡口,口感極佳,去骨去得好好,食落無骨。意大利飯
無論係淨食意大利飯抑或將溫泉蛋蛋漿沾黏係意大利飯上面,味道都係好好食,creamy得嚟但唔會over,飯心唔會太硬,飯亦唔會煮到糊晒。
伴碟仲有沙律菜,間唔時可以食下沙律菜中和下。😆
另一個主菜係咸蛋黃醬煙磨意粉。個醬汁係鹹蛋黃醬,唔係好鹹,但好香蛋醬味,好香濃好creamy無粉粒,入面有好多磨菇同煙肉片,意粉口感極佳,扁意粉唔粉彈牙有嚼勁。
最後介紹下兩個小食就係個黑醋汁烤大啡菇黑松露薯條。
大啡菇肥大肉厚,好香菇味,菇蒂去得好乾淨,餐刀好易切開,而且肉質鮮嫩多汁。配埋黑醋汁酸酸甜甜好開胃。
呢個黑松露薯條唔係黑松露醬薯條喔😉而係黑松露海鹽味薯條,盤薯條好大盤,薯條幼身好香脆唔油,黑松露味慢慢係口腔溢出,黑松露嘅味道係突出嘅。