2022-11-23 43 瀏覽
今日放工去同事屋企附近覓食,見呢間餐廳有個晚市二人餐($338),性價比好似幾高咁,就冇乜點諗入咗去食。餐廳裝修帶少少休閒風,感覺幾chill.前菜沙律沙律通常都冇乜特別,不過呢間餐廳嘅沙律竟然落咗少少大樹菠蘿喺上邊,成個感覺即刻變咗東南亞風味。之後我同朋友各自點左兩杯嘢飲, 其中俾多$28升級叫嘅餐酒 House white (Perrin Luberon Blanc 2020) 入口帶少少果香,唔會好苦澀另外叫做一個特色飲品: 美祿山杯嘢飲都好有驚喜,係滿滿嘅美祿味,上邊仲落咗朱古力粉同朱古力醬,味道Double up😂小食拼盤可以揀三款小食,我哋分別揀咗馬拉盞魷魚圈、沙嗲雞脾肉串、同埋手打馬來蝦餅(+$28)。比較出色嘅係雞脾肉串,沙嗲醬入邊仲食到啲花生粒,口感豐富。魷魚圈同埋蝦餅都好惹味。另外叫咗個fushion嘅濃香喇沙煙肉長通粉。有少少似食carbonara,入邊有流心蛋、煙肉同菇菌。長通粉吸收晒啲汁嘅味道,fusion菜得嚟出奇地夾。檳城福建蝦摻摻不嬲都好鍾意食摻摻嘅口感,見呢度有得食就二話不說點左。佢有一隻辣椒但係比想像中更辣。入邊嘅配料有蝦同肉片,另外仲有啲蔥同芽菜嘅

餐廳裝修帶少少休閒風,感覺幾chill.

前菜沙律

入口帶少少果香,唔會好苦澀

另外叫做一個特色飲品: 美祿山

檳城福建蝦摻摻
不嬲都好鍾意食摻摻嘅口感,見呢度有得食就二話不說點左。佢有一隻辣椒但係比想像中更辣。入邊嘅配料有蝦同肉片,另外仲有啲蔥同芽菜嘅配菜。湯底呈深紅色,食到好濃嘅蝦味。

自家製班蘭咖央多士
呢個甜品超邪惡,外邊烘得香脆但係又唔會太硬,入邊搽滿咗咖央醬同埋夾住左一塊都幾厚嘅牛油,牛油入口即溶,咖央醬嘅甜令人回味無窮。

兩個女仔食份量非常足夠,係唔錯嘅一餐。