餐廳: 茶木‧台式休閒餐廳 (黃埔天地)
資訊:

2022-12-30 14 瀏覽
以前喺公司附近有茶木,時常放工同埋同事一齊去幫襯,吹吓水,八吓掛,非常開心。真係三五知己嘅休閒處。現在,轉了公司,已經好耐無去了。今日同朋友在黃埔行街。見到對面馬路,美食廣場有茶木招牌,應該都有一間喺裡面。同朋友就嗱嗱淋過馬路去對面,試吓呢間黃埔茶木得唔得先。我們兩個人叫了4個菜,兩個飲品。有滷水併盤:豆腐,雞翼,溫泉蛋,牛肚,牛展。味道帶甜。豆腐裡面好滑。櫻花蝦上湯娃娃菜:櫻花蝦🦐🦐🦐份量都唔少,部份浸在湯上,部份又鋪在菜上🥬🥬🥬,上湯充滿櫻花蝦味。菜又吸埋湯。一起食。都唔錯。😋💖💖烏魚子元貝手打麵🍜:寫有台灣直送烏魚子,所以試一下。粗麵條好彈口,醬汁好濃,元貝兩面煎香,正。😍麻辣豬珥:豬珥切幼條,食落就無咁膩。我叫左少辣,但仍覺得有點辣。😁高地巨峰烏龍茶:茶有淡淡巨峰果香,與烏龍好夾。而且飲具好靚,一面嘆茶,一面談天,也不錯。佛手柑果茶:甜甜的,鮮果味濃,很易入口。總括而言,茶木仍能保持一貫水準。價錢亦算大眾化。值得再來的。

我們兩個人叫了4個菜,兩個飲品。

佛手柑果茶:甜甜的,鮮果味濃,很易入口。