2021-06-29
我對西餐情有獨鍾, 餐湯, 主菜, 餐飲, perfect match.難得今日放假, 可以同老公去撐枱腳, 就去 Romanne 嘆個 lunch.步入餐廳, 職員禮貌地帶我們入座. 地方雖不算大, 但環境幽雅舒適. 高身玻璃櫃內擺了不同款式嘅杯, 墻上大大幅的綠葉碧畫配上柔和嘅燈光, 感覺浪漫.點了美國肥牛喇沙稻庭烏冬及澳洲有骨肉眼紅酒汁配白飯.先來碗甘筍湯, 顏色金黃, 香甜的甘筍味夠濃郁.大大碗嘅烏冬材料夠足, 有肥牛, 豆腐卜, 魚片, 牙菜, 彈牙烏冬, 加埋個特濃喇沙湯, 真係好好味.肉眼扒 size 都唔細, 食落唔靭又夠 juicy, 配菜有茄子, 青瓜, 車厘茄, 菇等, 五顏六色, 相當吸睛.餐飲我要了凍檸茶, 另一杯凍咖啡. 3 塊檸檬配搭得宜, 唔會太酸, 茶底唔澀. 咖啡我無飲, 但聞到好香嘅咖啡味, 似乎唔錯, 下次可以一試.舒舒服服, 悠悠閒閒又一餐.
點了美國肥牛喇沙稻庭烏冬及澳洲有骨肉眼紅酒汁配白飯.
先來碗甘筍湯, 顏色金黃, 香甜的甘筍味夠濃郁.
舒舒服服, 悠悠閒閒又一餐.