2020-09-12 431 瀏覽
招牌大大隻字寫住「豬骨粥」,但我偏偏比另一道菜吸引左入去,就係如今買少見少ge鮮雞雜粥。🍴鮮雞雜粥 HK$48粥底較稀,綿滑香軟。雞雜取自新鮮走地雞,雞腸甘脆,雞胗爽口、雞肝軟糯,雞心細嫩,各有獨特口感,鮮香無腥味,伴隨雞油同粥底打成一片,好似飲緊雞湯咁正。正當我沉醉於呢碗粥之際,老闆由廚房行出黎,笑言要睇下邊個咁識貨,佢話而家坊間好少有鮮雞雜粥,而佢賣都係純粹為左省靚招牌,唔賣得多,一黎來貨少,二黎要花好多時間準備,每日限量賣晒就無。🍴水蟹粥 HK$88一碗粥有一整隻蟹,真材實料,蟹肉都唔少,幾滑。蟹味入晒粥底,幾鮮甜,有別於鹹香味突出ge雞雜粥。🍴蝦皮蒸水蛋 HK$39蛋好鬼滑,火喉剛好。平時食開蝦米蒸水蛋,蝦皮都係第一次試,香味不遜於蝦米,口感比蝦米更薄更軟,同嫩滑水蛋更夾。39蚊跟埋油菜、白飯同例湯,相當抵食。例湯係節瓜湯,雖然已經入秋,但暑氣未散,呢碗湯正好解暑清熱。📍東坡豬骨粥佐敦上海街194號地舖

🍴鮮雞雜粥 HK$48

🍴水蟹粥 HK$88