今日去尼一間大圍好出名既茶餐廳,佢地招牌係鹽焗雞,不過我就麻麻鹽焗雞,叫左椒鹽豬扒飯,45蚊我入去果陣三點幾,都係超多人,出面要排隊,我想要少飯,唔想洗米飯,不過我講左兩次,d阿姐唔理我,咁就算了⋯佢地想洗d米飯我都無辦法阻止八嬲都覺得大圍茶餐廳dlunchc好貴,要50蚊咁上下,不過送上黎既豬扒飯解釋左原因,超級多飯,我估以我既小鳥胃可以食三餐,豬扒都幾多既,同埋很厚實,雖然係炸既,但係出面包裹既粉唔厚。豬扒小小辣,加左蒜蓉辣椒爆香,真係好好味,只不過因為尼味餸比較少汁,食到最尾無餸送飯,只係可以是白飯,好似連豉油都無,不過我好細食,點都食唔落咁多飯,所以咁次我剩低超過一半既白飯,好洗食物⋯⋯但係又唔好意思打包白飯⋯⋯總之!椒鹽豬扒飯就是正!下次有機會可以試其他lunch餐,見到隔離阿叔ge飯都唔錯!至少外觀好正
椒鹽豬扒飯
2016-05-14