2016-11-25 1506 瀏覽
上網見密子君食梅菜扣肉飯食得咁滋味,一時勾起左要食嘅慾望😆,所以就趁lunch睇下附近有無得食。睇左幾間得呢度有就入左去了。一坐低見餐牌一至五日日都有唔同款,唯獨梅菜扣肉飯就日日都有,可見師傅對佢嘅肯定。個飯四十大洋,送老火湯或汽水。知道要食腩就梗係唔要汽水啦,一黎減輕罪惡感,二黎咁凍天氣飲湯暖胃啲。個湯都甜,但唔算有特別,不過不失。個腩肉就真係好掂了,呢個肥瘦度好均勻,而師傅又將佢炆得好鬆化同入味。脂肪嘅油分逼晒出黎,食落係一啲都唔油膩嘅。而梅菜洗得好乾淨,無沙之餘鹽分去得七七八八,甜甜地好啱送飯👍同碗飯撈埋一齊食先最正,扣肉嘅油香、梅菜嘅咸甜,一啖送入口個感覺真係食過先明白箇中滋味👍但可惜嘅係呢碗白飯完全唔夠食,三兩啖就清乾淨了。可憐我仲有剩三分一嘅梅菜啊,最後睇住佢孤零零咁留係飯枱上。強烈要求店家下次可以裝多啲飯俾點左梅菜扣肉嘅客人-即係我😂
個湯都甜,但唔算有特別,不過不失。
2016-11-24