2021-01-12
前幾日去銅鑼灣,行行下有啲肚餓就去食個午餐,入到去都算多人,不過唔洗等位直接就可以入座。叫左個沙嗲王必食嘅白咖喱香茅豬扒飯、豬軟骨拉麵同蟹粉豆腐鍋配白飯,見佢做緊優惠,小食有特價,就叫多個越南薄皮春卷同XO醬炒蘿蔔糕試下。豬軟骨拉麵份量都算多,有兩大舊肉,食落幾軟易入口,整體係普普通通。白咖喱香茅豬扒飯有兩塊半豬扒,炸得幾香脆,再加埋香濃嘅咖喱汁撈鬆軟白飯真係一流,唔覺唔覺就食曬成碗飯。除左白咖喱之外,蟹粉豆腐鍋都唔錯!有蟹肉碎係面,啲汁就有埋鹹蛋黃嘅香味,加埋豆腐熱辣辣咁撈飯食好香!不過可能因為係鹹蛋黃,食到最後會有啲膩食唔落。XO醬蘿蔔糕好香口,雖然話係小食,但係份量都幾多,食到尾會越食越辣越南春捲有6舊,外皮炸得幾酥脆,入面嘅餡料都好香,建議點埋附送嘅酸汁,可以解膩加加埋埋大約$280,由於啲主菜同小食嘅份量唔少,所以我地最後都係打包左啲返屋企食🤣,絕對係飽肚之選
白咖喱豬扒飯