2017-06-16
友人十分喜歡食雞煲,今日三人行去左新蒲崗上完堂就食埋飯,佢食過觀塘個間唔錯就帶我地試下新蒲崗呢間。平日去都好爆場,好多家庭黎聚餐,好彩早到仲有位。雞煲有招牌和花雕酒,兩種都好想試。小食好吸引,揀左兩個,其中一個陳醋野生雲耳($42),雲耳香辣爽口,帶陳醋酸味,酸味好香,聞到唔係下價貨,酸酸辣辣很醒胃。另一個柚子蜜炸花枝丸($88),彈牙的花枝丸好大粒,又香口,點柚子蜜食,十分滋味。醬汁配料很新鮮,基本上都可以唔加已經夠味。爺爺招牌雞煲(半份雞$158),配料有干蔥頭好大個、厚切洋蔥、大粒蒜,bb辣,食得出係鮮雞,而且肥瘦適中,惹味非常。嗜雞煲友人都大讚好食。打邊爐要左碟手切牛頸脊細($138),牛肉有嚼勁,厚切都咁嫩滑,甚有牛味。湯底夠晒味,不用點豉油。手打鮮蝦丸($78),蝦丸Q彈,見到有蝦肉的碎絲,真材實料,自家制果然係唔同D。自家製響鈴($38),響鈴唔油,脆鱷鱷,大推!魔芋絲($28)唐生菜($26)新鮮爽脆。最後的甜品係洋蔥,等到佢軟身,味道甜甜地,友人仲同我爭食。食完都唔口渴,就知無味精,加分。
醬汁配料很新鮮,基本上都可以唔加已經夠味。
自家製響鈴($38),響鈴唔油,脆鱷鱷,大推!
魔芋絲($28)
唐生菜($26)新鮮爽脆。