2019-11-10
今日收左工就同朋友去左銅鑼灣,見到呢間話佢係首間在香港開業,在全球開店有2700家以上,每年可售二億碗的湯火功麻辣燙! 係未咁堅先?環境光猛 都坐得幾舒服~~而且唔會有好大尋味焗住!本來我唔係好食辣 但朋友就都想試下 經店員努力游說同埋見到餐牌都有唔辣揀 又見是如此有名,所以都決定試下啦~~店內有四款湯底,一:招牌麻辣燙,是牛肉湯湯底,是唯一可選擇辣度麻度的湯底。二:經典麻辣拌,是唯一一款不能走辣和無湯的。三:蕃茄湯底麻辣燙,是唯一不辣的湯底。四:泰式冬蔭功湯底麻辣燙,是一款酸辣口味的海鮮湯底。這次點了兩碗都是招牌湯底,一碗無辣和一碗小辣。無辣湯底除了牛味濃郁外,還有陣陣的花生香味,而小辣吃在第一口時覺得頗辣,但越吃越覺得惹味,雖然牛肉味經已被辣味有所覆蓋,但仍吃到陣陣花生香味。店內是不同餸菜不同價錢,有菜有肉,而這次比較令人覺得滿意是其秘製牛肋條,口感軟稔,牛味濃郁,配上牛肉湯底,令牛味更為突出,再來還有在其他地方少見的有薯仔片。
環境光猛 都坐得幾舒服~~而且唔會有好大尋味焗住!