2024-12-17 322 瀏覽
今日突然間想食日式cafe,想起愉城有一間cafe好想試好耐,咁啱朋友過嚟搵我攞嘢,所以我約佢收工一齊食晚飯。深啡色嘅枱櫈,全面嘅牆壁也是以同色系木板耳邊響起日本電玩音樂,到時以為自己去咗日本旅行。見到有隻狗狗乖乖的陪在主人腳邊,我問店員,她回我說,牠是導盲犬,所以畀佢入店。其實如果好似愉城咁大嘅商場,空間夠多,可以容許寵物進內的話,應該會大添客路。我哋點咗兩個主食和兩款甜品。和風全日早餐,餐牌寫了窩夫,烤蕃茄,和風薯仔沙律,和風香腸,吉列魚柳,滑蛋,可樂餅,野菜沙律。有薯仔,煮淋左紅蘿蔔,青瓜粒,青蘋果粒,撈上沙律醬,上面灑了少少香草。野菜沙律伴上柚子醬汁櫻花蝦照燒雞肉野菌竹炭燴飯,入面有些切粒雜菌,洋蔥碎粒,口感有啲特別,飯粒喺咀嚼嘅期間,有些沙沙聲出來。雞肉也是切粒粒的,沒有很硬,櫻花蝦提鮮,整體營養價值高,大人細路都岩食。忌廉焦糖吉士布丁,上面有著聖誕老人和聖誕鹿角,好有節日氣氛,朋友剛好聖誕離港,就當我同佢預早食聖誕餐。味道方面,好喜歡它的焦糖,布丁好滑,讓人想一食再食。黃豆粉蕨餅配黑蜜,蕨餅有啲冰,要放至十分鐘左右才食,它沒有我想像中煙韌,有點像食軟糖,黑蜜是不錯。兩者比較

深啡色嘅枱櫈,全面嘅牆壁也是以同色系木板

我哋點咗兩個主食和兩款甜品

黃豆粉蕨餅配黑蜜,蕨餅有啲冰,要放至十分鐘左右才食,它沒有我想像中煙韌,有點像食軟糖,黑蜜是不錯。兩者比較起來,我比較喜歡布丁。

去到八點三左右,有客人入來,店員禮貌地告知八點半last order, 客人沒意見便坐下點單。
其實將心比己,大家都想收工,快點上餐便快點食完。加上商場早關門,店舖所以都早收,如果晚食飯,我現在也很少會選商場的。

這間Sonia日式咖啡其實是不錯,埋單都係300蚊以內,比起之前在享和街一日式專賣蛋包飯更好,所以下次應該會試試他的午餐,支持小店。

滿分為10分(一分最低,10分最高)
食物:9
環境:9