2023-07-25 31 瀏覽
今日阿妹同我慶生,佢知道我系食肉獸,所以揀咗間扒房比我試 The Victuals 。身為九龍人嘅我都不常過海,但餐廳都好近灣仔港鐵站,地點好易搵到。佢約咗晩上6:30 ,我哋成為第一枱客人,時間尚早我仲可以入佢哋嘅酒窖欣賞下靚紅酒。畢竟這是身為品酒師嘅我的一個習慣!工業風裝潢,地方尚算寬敞!吾似正式扒房咁classic , 反而我感覺更自在。阿妹已經為我點菜,先由頭盤開始「北海道仙鳳趾蠔」北海渡生蠔較有肉感,口感creamy 。蔥油汁和蠔汁打成mousse 令鮮味更提升蘋果沙律,乳酪醬,馬鞭草馬鞭醬清新食材,醬汁酸酸甜甜很醒胃。伊比利亞豬鞍配BBQ醬豬鞍超厚肉,煎香至微微焦香,但沒有因為肉身厚而硬,切開時見肉汁滲出來,口感一點也不靭,肉味濃而不羶,配上BBQ 醬又有令一番風味。墊底千層椰菜煮得好稔,好味。30 days dry age 西冷牛扒香煎dry age 牛扒肉質有嚼勁,切開呈現半粉紅色,肉味比一般牛扒更香濃,有勁度,已經切開一片片食落更方便。她為我選擇了Tiramisu 蛋糕頗有份量的芝士蛋糕,伴碟是真空朱古力脆脆和杏仁脆片。Mascarpone Cheese 打得好香好滑

工業風裝潢,地方尚算寬敞!
吾似正式扒房咁classic , 反而我感覺更自在。

阿妹已經為我點菜,先由頭盤開始
「北海道仙鳳趾蠔」
北海渡生蠔較有肉感,口感creamy 。
蔥油汁和蠔汁打成mousse 令鮮味更提升

蘋果沙律,乳酪醬,馬鞭草馬鞭醬
清新食材,醬汁酸酸甜甜很醒胃。

伊比利亞豬鞍配BBQ醬
墊底千層椰菜煮得好稔,好味。

30 days dry age 西冷牛扒

她為我選擇了Tiramisu 蛋糕
頗有份量的芝士蛋糕,
伴碟是真空朱古力脆脆和杏仁脆片。
Mascarpone Cheese 打得好香好滑,和海棉蛋糕mixed 得好均勻,甜度亦適中,值得推介。

多謝阿妹,令我覺得好開心。