2023-06-27 622 瀏覽
朋友生日,原本揀咗蘇豪區一間餐廳,但係天氣不穩,擔心去到室外大風大雨淋濕哂。就轉去商場,就算落雨都唔驚。無意中上網搵到哩間餐廳,係新開,可以去試吓。諗住打去訂位,電話停用😨於是,同朋友早啲walk in 去拎位。我哋大約7點到,餐廳已經坐8成滿。餐廳限時90分鐘,不過我哋未齊人,但職員都建議我哋坐住等,之後可能會無位。職員好熱情,一入座會介紹個menu,仲會推介一啲特別菜色,比如炸pizza。不過環境好嘈,後來餐廳越黎越多人,音樂就越黎越大聲,我哋幾個女仔講笑,做咩最近揀啲餐廳都咁嘈🙉Vongole Sauteè ($258)clams, white wine, chili白酒煮蜆先叫一個前菜,仲配埋2片包,點汁食。蜆好大隻,每隻都漲卜卜。雖然menu寫有辣椒,但我又唔係好食到辣味。個蜆汁好惹味,但實在太太太太咸,就咁食蜆都仲可以,但係一食到啲汁,就好咸。忍唔住叫咗杯白酒。酒唔貴,一杯$88,一支先$388,如果多人飲,叫一支好抵。Rigatoni alla Genovese ($238)braised beef, onion, parmesan慢煮牛肉水管麵牛肉切碎,平均分配喺意粉入
就轉去商場,就算落雨都唔驚。
於是,同朋友早啲walk in 去拎位。
我哋大約7點到,餐廳已經坐8成滿。

Vongole Sauteè ($258)
clams, white wine, chili
白酒煮蜆
先叫一個前菜,仲配埋2片包,點汁食。

Rigatoni alla Genovese ($238)
braised beef, onion, parmesan
慢煮牛肉水管麵
牛肉切碎,平均分配喺意粉入面,意粉上面撒咗芝士粉。
水管麵煮得岩岩好,仲有少少咬口。
牛肉碎好入味,成個意粉都好香,每啖都食到牛肉同洋蔥,好好食。
意粉調味稍為正常啲,都係濃味,但起碼唔會太咸。

Capricciosa ($248)
tomato, fior di latte, prosciutto cotto, mushroom, olive
蘑菇火腿薄餅
一共叫咗兩個主食,一個係意粉,一個係pizza。
Pizza好大份,但佢只係一開4 😳
隔離枱食客食刀叉食pizza俾職員笑,話pizza應該要用手食,佢哋即刻面有難色,只好苦笑 😂
我哋自己再將pizza切開細件啲,切好就即刻放低刀叉,驚俾人笑 🫢
Pizza味道好豐富,有蕃茄、芝士、火腿同蘑菇。因為全部人都唔食橄欖,預先同職員講,叫佢哋唔好落😛
Pizza個底好薄,只係略嫌有少少燒得過咗火,個邊邊同個底燒到有啲燶,食完成手都黑哂。