2018-09-16 36 瀏覽
深水埗平靚正的美食真係好多,有次見到呢區有間專門食意粉的小店坐落,鍾意食的我當然去會一會佢啦。由港鐵站行去小店都只係8分鐘,好方便嫁一去到就見到細心咁介紹正宗的Carbonara的資料。去到當然係試佢地的意粉同薄餅啦,原來佢地仲有神秘驚喜,係咩。。。答案就係。。。佢地會每人送杯紅酒或白酒,真係好正,不過當日我地又想試下佢地的特飲,所以就叫左呢兩杯Passion Fizz同Caribbean Ale,飲落酸甜又醒胃,滿口都係果香。仲有另一個驚喜就係呢個。。。一個名叫Focaccia,香脆的薄餅再加上帶酸的風乾蕃茄黑醋汁,酸酸地兩小口的份量都可以極之開胃,係意料之外的餐前小食。即叫即做的煙三文魚籚荀薄餅,熱辣辣香脆可口。 煙三文魚焗得並不乾身,魚肉充滿油香又有入口即溶的感覺。籚荀嫩滑脆身,,加上新鮮的蕃茄醬,四種滋味同時放入口中爆炸出黎,非常好食。主角黎啦,聞名己久的Carbonara出場,未食都已經聞到香濃的芝士加上煙肉的味道,聽聞呢度意粉係手工製,果然一入口同平時到的非常唔同,入口香滑彈牙,醬汁濃郁滑喉,香脆的煙肉無論香味,口感或味道都為整碟加上一句完美的一筆。平民的價錢就可以試到高級

由港鐵站行去小店都只係8分鐘,好方便嫁

一去到就見到細心咁介紹正宗的Carbonara的資料。
仲有另一個驚喜就係呢個。。。

平民的價錢就可以試到高級的美食,好希望佢地能夠一直保持咁好的水準。

另一碟係博洛尼亞豬肉醬寬麵,充滿肉香的豬肉醬為粗身的手造寬麵帶黎更粗獷的口感。鋪面的芝士香滑,入口的香味久久不散。
因為太好味,真係用極快的速度張所有食物食清光。
2018-09-11
  • Carbonara,
  • 博洛尼亞豬肉醬寬麵