2021-11-09 1155 瀏覽
Weekend嚟呢間位於灣仔嘅意大利小店食lunch,小店以長時間發酵麵團手工pizza做招牌菜,淨係pizza都有十幾款口味揀。除咗pizza之外,仲有意粉、沙律、頭盤同panini。Pizza分為可以一片片嗌嘅長條型同12吋圓型,想一次試幾款口味可以揀片裝長條型。12吋嘅Bresaola好足料,有好多風乾牛肉,煙韌餅底上面係mozzarella cheese,表面有火箭菜同parmesan cheeseCarbonara用上手工闊條麵,食落蛋味芝士味濃郁,煙肉粒煎到少少脆,啖啖都食到煙肉嘅油香食完主菜一定要食埋甜品先夠滿足,除咗食意大利菜必食嘅Tiramisu之外,仲點咗lemon custard tart試下。呢款檸檬吉士撻以吉士味為主,檸檬味唔突出一啲都唔酸,鍾意食酸嘢嘅我就唔太鍾意。Menu上寫明係90%less sugar嘅Tiramisu,相信係用咗代糖,感覺無咁邪惡蛋黃色嘅Mascarpone cheese軟滑,中間嘅ladyfingers香濃咖啡味同rum酒味整體嚟講食物質素幾好,手工pizza有水準而且選擇多,意粉都好味

Pizza  Bresaola

Tagliatelle Carbonara