2010-10-09
月頭行街睇衫,行到咁上下,有啲肚餓,經過意粉 360 ,見到門口有個大 Menu ,睇到下午茶款式幾特別!急不及待入去試吓!北海道珍寶帆立貝野菌酥皮方塊 $8.8今期優惠小食,見價錢合理,餐牌圖片賣相不錯,一試無妨!以蟹籽配上青芥末醬、帆立貝、野菌並以酥皮方塊墊底;做得精巧有心思,以豆苗芽作點綴,突出美感!第一口已經食到攻鼻嘅 Wasabi 日式芥末沙律醬,Wasabi 沙律醬配合蟹籽,配合起嚟味道都唔錯!兩者放在帆立貝上面,一來作點綴,二來可以調味。帆立貝係日本人叫法,其實就係我哋食嘅扇貝;亦有公乸之分,就係睇橙色部分,有時係綠綠地色,我都忘記邊隻色係公乸!Sorry! 呢粒帆立貝算幾肥美!帆立貝與酥皮方塊之間,係野菌所在,野菌即係蘑菇,將蘑菇切成粒,醃埋醬料,好惹味!酥皮方塊口感好似食緊牛角飽!雖然薄薄地,但係夠鬆化!焗芝士牛肉肉醬薯條 $26焗芝士肉醬意粉就食得多,以牛肉做肉醬焗薯條真係第一次試!幾有新鮮感!估唔到味道係出奇地夾!每條粗粗嘅薯條炸得金黃,外脆內軟;然後同芝士肉醬一齊焗,十分滋味!大部分有成 3 吋長,食起嚟好有口感,兼有薯味。平時食慣蘸上茄汁,今次配上芝士牛肉肉醬
急不及待入去試吓!
北海道珍寶帆立貝野菌酥皮方塊 $8.8
今期優惠小食,見價錢合理,餐牌圖片賣相不錯,一試無妨!
焗芝士牛肉肉醬薯條 $26
焗芝士肉醬意粉就食得多,以牛肉做肉醬焗薯條真係第一次試!幾有新鮮感!估唔到味道係出奇地夾!每條粗粗嘅薯條炸得金黃,外脆內軟;然後同芝士肉醬一齊焗,十分滋味!大部分有成 3 吋長,食起嚟好有口感,兼有薯味。平時食慣蘸上茄汁,今次配上芝士牛肉肉醬,咸淡得宜!混入番茄茸,相得益彰!只係少部分被肉醬蓋過嘅薯條,浸咗肉汁,明顯腍咗。 此外,餐廳方面甚為奸詐, 將無咁好睇嘅連皮薯條放喺碟底,我有點被欺騙感覺!好在我鍾意食焗薯,留意到薯皮嘅紋滿佈小圓圈,屬於美國薯仔,就此罷了!
沖繩黑糖鴛鴦珍珠薑蜜 ( 原價 $28,跟餐特飲+$8 ) - 熱飲
云云飲品當中,我叫咗呢杯另類特飲!正所謂「薑越老越辣!」嫩薑亦唔好睇少!切得如張一般薄嘅嫩薑,放了十多片落杯中,飲咗幾啖,一股暖流直衝胃部! 個名加上沖繩呢個日本地方名,令食客覺得係日式特飲,黑糖係咪來自沖繩就不得而知?!飲起嚟味道清甜,真係幾辣,整體而言幾好味!仲令我諗起鉅記薑糖嘅味道! 杯一特飲上枱,小珍珠浮面,大珍珠沉底,相映成趣!小珍珠本身爽身,個 Look 似西米,亦唔同<嚮茶>略帶煙韌嘅白珍珠;大珍珠係乳酸爆爆珠,一咬即爆酸甜果汁,但係唔多夾杯飲品,顯得格格不入!
白之戀人 ( 士多啤梨 + 白朱古力 + 牛奶 ) 淨飲 $25
聽到個名,令人意想到白色又 sweet 嘅飲品,熱飲即係窩心!呢個名真係好貼切! 如果情侶一齊 share 一杯嘅話,相信必定甜在心頭,感到箇中滋味! 杯面係白朱古力打成泡沫,再以朱古力醬畫上圖案作點綴,賣相不裕!一杯似櫻花粉紅色嘅特飲,確實吸引女仔!飲品主要以牛奶混入士多啤梨味粉加熱而成!並無士多啤梨成份。其實係一杯士多啤梨奶,無咩特別! 甜味恰到好處。若果係凍飲會更好飲,可惜只得熱飲!
薄利多銷無疑係生意手法之一,起初廿幾$嘅下午茶餐,加呢樣加果樣,再加一,食咗四十幾$,由抵食都變咗唔抵食!
Remarks : 要加一