2019-01-11
係呀亞士厘道嘅盡頭, 好容易就俾呢間意大利餐廳《La Taverna》所吸引。 紅色嘅霓虹燈, 配上橙黃色嘅牆身, 加上戶外幾張餐桌, 非常有歐陸感覺。一打開門行入餐廳, 就更加有歐洲feel了, 天花上面掛滿咗酒樽,就如進入咗酒窖一樣。加上拱門嘅設計,感覺就更加似去咗歐洲嘅酒堡入面開餐。Appetizer : 《吞拿魚他他配醃露筍及辣牛油果醬》作為前菜嘅吞拿魚他他健康又美味, 吞拿魚刺身嫩滑又冇雪味, 配上鮮嫩嘅醃蘆筍,醃蘆筍嘅酸甜令吞拿魚他他提鮮, 辣牛油果醬口感creamy, 同三文魚他他非常匹配。《手造貝殼粉配紅蝦及鼠尾草》 呢間意大利餐廳主打手做嘅pasta, 呢款手做貝殼粉口感十足,煙煙韌韌, 絕對唔會過熟而變得糊口。 呢個鮮紅色嘅紅蝦汁梗係非常出色, 醬汁用咗大量蝦殼及蝦頭爆炒而成, 味道鮮甜不特止, 仲帶有極濃嘅蝦味。 紅蝦蝦肉彈牙爽口, 而蝦頭亦都被炸得脆卜卜,食落甘香之餘亦帶有蝦膏 香氣, 非常出色。《 意式雞卷配烤啡菇黑松露汁》 大廚用意識parma ham包住雞卷嚟煎, Parma ham嘅鹹香滲入嫩滑嘅雞肉當中, 雞肉嫩滑多汁, 唔會鞋口, 而且亦用上矜貴嘅黑
Appetizer : 《吞拿魚他他配醃露筍及辣牛油果醬》
《 意式雞卷配烤啡菇黑松露汁》 大廚用意識parma ham包住雞卷嚟煎, Parma ham嘅鹹香滲入嫩滑嘅雞肉當中, 雞肉嫩滑多汁, 唔會鞋口, 而且亦用上矜貴嘅黑松露片, 令整道菜式充滿黑松露香氣,
最後一定要食呢個最出名嘅意式甜品《Tiramisu 》, 呢度甜品充滿咖啡香氣, 喺ladyfingers手指餅上淋上濃縮咖啡,帶有咖啡香之餘亦唔會覺得苦, 上面的忌廉口感綿滑, 絕對係最佳嘅飯後甜品。
呢間餐廳真係非常有氣氛, 無論係週年慶祝, 定係大時大節黎食都非常適合。 今年嘅情人節一定要再encore。