2019-09-02
同朋友喺佐敦買嘢,買完嘢本身打算行過去尖沙咀食飯,但係天氣麻麻地,就行到附近嘅廟街,諗住搵嘢食啦,點知見到呢一間小店, 環境都唔錯,一於試下。先嗌一客壽司試試,火炙比目魚背入口嫩滑,火灸完令魚肉充滿焦香,油份充足,唔錯。一上檯就令我哋睇到嘩嘩聲嘅築地壽司杯,賣相超吸睛, 有五款壽司杯,分別用上蟹肉、吞拿魚蓉、甜蝦、海膽同三文魚,款款都整得好精緻,加上汁煮鮑魚同埋三文魚卷,感覺都幾抵食。尤其係海膽超大片, 睇見都流曬口水, 而吞拿魚亦都好鮮甜, 非常好食。而呢個蒜片一口和牛都好惹味, 牛肉粒好juicy,加埋蒜香同洋蔥,味道好夾。我哋亦都嗌咗幾款燒物試試,首推呢一個脆皮白鱔, 魚肉夠厚身,而且好彈牙,肉質好爽口,加埋外皮燒得好脆,必試。金菇牛肉捲亦夠香口, 卷得好結實,唔會散開,加埋醬汁食都幾好。我就比較鍾意呢個大蔥燒黑豚肉, 豚肉燒得夠脆,大蔥都夠甜。朋友就比較鍾意呢個厚燒玉子, 食落有蛋香。最後食埋呢個清酒煮蜆, 蜆肉夠曬甜,加埋索曬汁嘅金菇,再飲埋呢個清酒湯,就夠曬暖胃,雨天食都幾舒服。估唔到廟街除咗平時食開嘅大排檔同埋煲仔飯,都有一間咁高質素嘅日式小店,真係意想不到。
我就比較鍾意呢個大蔥燒黑豚肉, 豚肉燒得夠脆,大蔥都夠甜。
朋友就比較鍾意呢個厚燒玉子, 食落有蛋香。