2014-10-26 1040 瀏覽
是日與朋友一行10人來到尖沙咀聚會食晚飯,由識飲識食的朋友帶路!由於係星期一再加上朋友一早訂左位,所以即使係晚飯黃金時段亦無須等位!坐低傾2句,無耐就有老火湯飲跟住就係頭盤,黎到食中菜,不過唔好以為頭盤就一定燒味拼盤,今餐食既頭盤絕對不是省油的燈!第一味是咸菜胡椒浸花甲,胡椒味恰到好處,有辣味但沒有搶過花甲的鮮味!跟住呢個椒鹽白飯魚真係無得頂,聽小二講,佢地係用新鮮白飯魚整既,所以食落去特別香口!生炒蠔鬆生菜包,蠔鬆加上炸米粉,口感豐富!法式焗元貝,用新鮮元貝焗成,配以西式調味,一款幾有特色的菜式!百花馬友蝦膠煎肉餅,由於有蝦膠成份,所以比一般肉餅更加彈牙,外層煎到金黃色,非常香脆!咬落去,亦食到啖啖鹹香!送飯一流!招牌鴛鴦雞,一邊白切雞一邊蒜香脆皮雞,個人比較喜歡白切果邊,口感婌滑,雞味突出!咕嚕肉 - 甜酸味適中,由於個人好鐘意食咕嚕肉,本來諗住叫個白飯,但係比跟住個2個飯打消左個念頭跟住2個飯,不得不介紹,第一款籠仔荷葉蒸花蚧糯米飯,可能我孤陋寡聞,之前未試過花蟹配糯米飯,所以感覺幾新鮮,花蟹當然啖啖肉啦,溶入左蟹汁既糯米飯,更加係好食到停唔到口!不停添飯是常識吧!第二款臘味煲仔

坐低傾2句,無耐就有老火湯飲
節瓜章魚老火湯
節瓜章魚老火湯

咸菜胡椒浸花甲
椒鹽白飯魚
生炒蠔鬆生菜包,蠔鬆加上炸米粉,口感豐富!
生炒蠔鬆生菜包
生炒蠔鬆生菜包
法式焗元貝
百花馬友蝦膠煎肉餅
招牌鴛鴦雞
咕嚕肉
籠仔荷葉蒸花蚧糯米飯
第二款臘味煲仔飯,小二又講臘味都係香港製造,重點介紹當中的臘肉,肥瘦分明,肥膏口感爽口彈牙,有別於一般"淋滋滋"果D!
臘味煲仔飯
最後食返個魚湯浸蕃薯苗,為今晚晚餐劃上句號!由於呢餐係朋友係同我慶祝生日,所以唔知張單幾錢XP

題外話/補充資料: 聽朋友講,呢度自攜酒水,不收開瓶費咖,對於愛酒人士應該算是福音吧!
2014-10-20
生日