2021-12-24
Jacomax一直係人氣pizza店,最出名係藍芝士蘋果pizza,最近係寶琳開左新分店。寶琳我覺得係美食沙漠黎,大部分係連鎖餐廳,難得有間唔係連鎖既就決定去試下藍芝士蘋果薄餅 ($178)一直都唔係咁鐘意食藍芝士,因為覺得好臭,但呢個pizza係招牌冇理由唔試。上枱時聞到好濃烈既藍芝士味,食落冇想像中咁重味,係好輕盈既咸香,可能係蘋果既甜味令到藍芝士更易入口,連我呢啲唔鐘意藍芝士既都覺得好食。餅底都做得好出色,薄脆有麵粉香😋蕃茄芝士焗肉丸 ($60)肉丸幾多汁但肉味唔太夠,同蕃茄醬幾夾,但欠缺特色煙豬肉忌廉粗意粉 ($148)煙豬肉味道我覺得幾似臘肉,有咬口肉味濃,咸味適中,忌廉汁好香濃,啱啱好包著每條意粉,意粉比平時食既粗好多,好有口感,軟硬度適中。整體好濃味,但唔係味精重,而係好足料營造既效果松露油牛肝菌火腿大通粉 ($165)同樣偏濃味,上枱已經聞到好濃既松露味,味道同聞落一樣咁香濃,牛肝菌菇味好重,不過通粉煮既時間未夠影響口感價錢: $202/位 (有加一)環境: 7.5/10味道: 8/10性價比: 8.5/10
藍芝士蘋果薄餅 ($178)
蕃茄芝士焗肉丸 ($60)
肉丸幾多汁但肉味唔太夠,同蕃茄醬幾夾,但欠缺特色
煙豬肉忌廉粗意粉 ($148)
松露油牛肝菌火腿大通粉 ($165)
價錢: $202/位 (有加一)
環境: 7.5/10
味道: 8/10