2023-08-21
我自己平時唔會專登去食韓國菜🇰🇷, 因為覺得韓國菜唔係太特別, 而且大部分都係辣嘢, 選擇又唔多, 但呢間韓式餐廳係有令我重新對韓國菜有返興趣💖之前有介紹過佢哋㗎啦~ 由一對港韓夫婦主理, 佢哋第一間小店係位於深水埗, 食物價錢親民又合理, 最令我難忘係個雞蛋卷!最近佢哋喺大角咀開咗新分店, 主打鍋物🥘, 感受到傳統韓國家庭風味⸝⸝ 𓆸新店裝修走簡約文青風, 門口仲有個露營打卡位🏕!一坐低, 店員會先遞上兩碟前菜, 包括有自家醃製泡菜、大豆芽。自家製泡菜做得好出色, 我哋食完都即刻再encore多一碟!泡菜醃得好入味, 辣中帶甜, 白菜爽脆, 香辣惹味!🥢牛肉炒粉絲有牛肉、雞蛋絲🥚、洋蔥🧅、菠菜、三色椒、香菇、紅蘿蔔。韓式粉絲煙煙韌韌, 充滿麻油香味, 調味都好好, 而且炒得有鑊氣, 凍咗個口感都冇變, 唔會黐埋一Pat, 推介👍🏻 🥘海鮮大醬湯大醬湯充滿鮮甜嘅海鮮味, 裏面有蟹腳, 將成個湯嘅香味昇華!濃郁嘅大醬湯搭配白飯好好吃😋!🍗炸雞(半份)即叫即炸, 炸粉唔會太厚, 外皮香脆可口, 裏面嘅雞肉好juicy, 肉質嫩滑, 一啲都唔乾身, 再配上韓式甜辣醬, 更添韓式風味~🥢辣年糕
新店裝修走簡約文青風, 門口仲有個露營打卡位🏕!
🥢牛肉炒粉絲
🥘海鮮大醬湯
🍗炸雞(半份)
🥢辣年糕 (加芝士)
年糕好軟糯, 煙韌又唔會粘牙, 就算凍咗都唔會變乾硬, 仲有芝士拉絲效果!裏面仲有魚糕, 愈食愈辣, 好過癮!