因有好幾位朋推介此新星餐廳,去OpenRice 睇過啲環境、食物相都不錯,就決定探店。望月酒店算係夾在銅鑼灣興灣仔嘅交界,如果搭鐵由會展站出會方便啲。餐廳佔全層,因為酒店為一個正方形,可能盡想彩光,坐位分左右兩排走方形,內裡有個特色小廂房,因為地方有限,坐與坐之間比較近,私隱度不算高。食物方面,叫咗 「暘 YANG」前菜煙燻素鵝青花椒醬油蘿蔔洛神梨子正常發揮,前菜算開胃,只是唔太對口味而已,無傷大雅。湯類魚蓉豆腐湯呢個湯羹食完軟身,又足料食到魚肉條條分明,味道不腥不濃不咸,基本上唔使落胡椒已很好食。主食蟹黃銀針玉帶 海鮮類都煮得出色,似乎大宅煮湯羹類比較得心應手。文火和牛 基本上都可以,但和牛就食唔出,認真講覺得似食緊牛腩多啲佢個肉質都係偏似牛腩,唔知係咪炆得耐。下面用好似一啲腸粉嘅物體浪住個底,因為個汁香濃所以就恰到好處。鬼馬咕噜肉呢碟咕噜肉就不在預期水準,味道不對、肉質不對,失色了。酒釀炒玉苗我敢話呢個菜反而令人驚喜,平凡中帶驚喜,酒香配玉苗不膩又不俗。少爺炒飯呢個失望,少爺你個飯葡萄牙氣概,粒粒都唔分明濕粒粒,同埋唔夠香味,差。甜品香芋流沙燉奶個人覺得呢個燉奶都幾好食,因為芋香流

食物方面,叫咗 「暘 YANG」

前菜
煙燻素鵝
青花椒醬油蘿蔔
洛神梨子

正常發揮,前菜算開胃,只是唔太對口味而已,無傷大雅。

湯類
魚蓉豆腐湯

主食
蟹黃銀針玉帶
海鮮類都煮得出色,似乎大宅煮湯羹類比較得心應手。

文火和牛

鬼馬咕噜肉
呢碟咕噜肉就不在預期水準,味道不對、肉質不對,失色了。

酒釀炒玉苗

少爺炒飯

甜品
香芋流沙燉奶
個人覺得呢個燉奶都幾好食,因為芋香流心,控制火都好緊要的。

再訂了壽包孝敬老妹😮‍💨 因為一非盅六件,隔離對貴氣夫婦禮貌地同小細羊講生日快樂,條友唔好意思弱弱話冇人生日,咁我地就請人吃一齊分享快樂。好彩呢個壽包係酒店級水準,有蓉又有黃,包唔硬,否則啲人又話唔開心了😮‍💨😮‍💨

總結,作為酒店餐廳,對服務、食物的要求高啲,佢就未算做到我預期要求;但以價位來說是CP值高的。
2025-02-09
午餐