2011-10-30
慕名而來,第一次幫襯 ﹗由九龍站一直行到 Bvigari 同 LV 附近上電梯再過就係麗思卡爾頓酒店喇。朋友遲到,等了又等,仲未到。遲唔緊要,但因為無訂枱服務,怕無位呀 ﹗過埋條靚靚電梯就到麗思卡爾頓酒店大堂喇。高速 Lift 內都幾細,長方形、全黑色,幾特別,到 103 樓要再轉 lift 去頂樓 118 ﹗都只不過係半分鐘。依家只係七點多,露台位已滿,咁唯有座室內啦。裝修好靚,枱櫈唔算太擠迫,只係音樂太大聲,有點嘈。108 樓既酒吧餐廰,一望無際既海境,居高臨下,日境夜境同樣美極了 ﹗有室外室內坐位選擇,無風既時候係露台會有點悶熱,但室內音樂比較嘈。估唔到依度會有高級刺生食,質數可以比美日本料理餐廳,美味非常 ﹗服務有禮,招乎都唔錯,好滿意。研究吓個 menu 先,嘩嘩嘩 ﹗正,有頂級伊朗魚子醬呀,不過朋友麻麻地,咁下次先食啦 ~ 哈哈,中國?不值一提嚕。嘩嘩嘩 ﹗搞錯呀,居然有 France Belon 呀 ﹗話之佢貴,梗係要食啦。睇個 drink list,淨係香檳都廿幾三十隻,頭都痛,好難揀,如果有品酒師介紹咪好囉。見最平一支都要 HKD900。一場黎到,飲好啲叫隻 Blan
睇個 drink list,淨係香檳都廿幾三十隻,頭都痛,好難揀,如果有品酒師介紹咪好囉。見最平一支都要 HKD900。一場黎到,飲好啲叫隻 Blanc 啦,多謝 HKD1200 + 10%,入口不酸而微甜,帶淡淡清香葡萄及酒香味,滿意啦。用原味果仁做 nut,夠高檔,開心屎,清晒。
日本清酒配刺生正外,靚白酒或靚香檳配刺生都不錯 ﹗剛落飛機既活象拔蚌,我唔客氣喇 ﹗經理見我地叫咁多野食,專登過黎推介。未食過咁昂貴啊,HKD120 得兩片,非常大塊,超甜海鮮味,勁鮮爽滑溜。火鍋店同酒樓提供既又淡又細片既象拔蚌不能相比,級數差天共地。食多多都唔會厭,好想添食,必食 ﹗
極上吞拿魚腩壽司 fatty tuna,多謝 HKD260 兩件 ﹗搞錯呀,點可能肥得咁緊要架 ﹗超肥美,色澤油潤鮮粉紅色,滑到至極,放入口已開始溶化,甜味充滿口腔,直衝食道,直逹胃部 ﹗好食到無法形容,真係想叫返一兩打黎食,必食 ﹗
壽司併盤,HKD488 五款共十件,賣相一流。全部由廚師選取最靚最時令既食材,所以有機會每次食到既都唔同。今次係三文魚子、珍寶帆立貝、鱆紅魚、池魚及吞拿魚腩,每樣都超新鮮又香甜,肥美非常,色澤鮮明,無得彈。要大讚係雖然只係壽司併盤,但用既吞拿魚腩絕對上級,魚脂豐富滑溜,香甜美味,入口即溶,只係比極上略低級少少乍 ﹗壽司飯全部係師父手握,乾爽、嚥靭、淡淡飯香加甜醋味道,高質 ﹗完全無位比我彈 ﹗
France Belon 每隻 HKD90,如果叫一打就只需 HKD1000 ﹗鮮鮮鮮甜甜甜爽爽爽滑滑滑,飽滿肥嘟嘟又白雪雪,雪白既肌膚,好可愛,想即刻倒晒落肚 ﹗入口爽滑帶彈性,天然海水味道,鮮蠔香味留係口腔內久久不散,仲有淡淡礦物味,好好好食 ﹗至愛至愛 ﹗必食 ﹗
軟殼蟹手卷,要成 HKD155 一卷,真係要試真啲點解貴成咁。見 size 都好大件,有蟹籽、青瓜絲同火箭菜作點綴。大啖咬落去試一試,外脆外軟,外面香脆、裡面軟棉棉。係用大軟殼蟹黎做,啖啖肉又非常鮮甜,配埋豐富又甘香蟹膏,好好味 ﹗以此價錢真係物有所值。
龍蝦湯 shooter,創意爆燈 ﹗用 shooter 杯裝住,掂 ﹗但係溫度微暖,而且漿實係杯裡面,飲時必須略略攪拌,否則倒唔到出黎。味道太咸,無龍蝦鮮味,亦無干邑香味,鞋口又唔滑,失敗 ﹗差 ﹗
香煎大蝦,無頭無殼成粒啪夠晒乾淨利落。大大隻蝦又鮮又爽,好美味。中間橙色既物體,我同朋友仔都覺味道似層相識,但係講唔出係咩黎,係咪用蝦膏做架呢?總之依道菜好食啦 ﹗
迷你和牛漢堡,因朋友仔由細到大都唔食牛,我又好想試,咁唯有我一個人食晒啦。簡約既烹調,只係用少量鮮蕃茄醬作調味,無用其他配菜喇。即煎和牛,味濃、香口、外脆內嫩。有肉汁,但未算豐富;口感鬆軟,但未算滑溜。有燒烤香味,配埋軟墊麵包,好正,好好味 ﹗Good ﹗推介。
脆鴨卷配海鮮醬,感覺跟片皮鴨卷炸左一模一樣。餡料係厚切鴨肉一片、熟透既京蔥絲同青瓜絲。味道同口感都平庸,要係醬汁上下點功夫,炸物同海鮮醬完全唔夾,實太單調又無創意,味道好寡,麻麻地。