2021-06-01
為人熟悉嘅知名大廚張錦祥Ricky,繼意大利餐廳松藝館同港式茶餐廳祥仔後,又再搞搞新意思,開設新派川菜館祥仔辣辣。除咗旺角雅蘭中心、尖沙咀LCX外,亦喺將軍澳The Lohas開設分店。Ricky嘅號召力絕不低於明星,相信好多食客都係因為佢嘅大名慕名而來,以門庭若市、客似雲來去形容排隊等位情況亦絕不為過。點咗兩個午市套餐,另加一碟招牌酸菜魚。香菇海鮮泡飯同福建炒蝦麵,另可加$10配飲品一杯。我點嘅香菇海鮮泡飯,材料包括花菇、蟹柳、魷魚、蝦仁。 由於近期食太多熱氣食物,呢個泡飯绝對係啱哂我。朋友點嘅福建炒蝦麵,没有半點油膩感,蝦球夠乾身,以菜芯在旁點綴。飲品選擇咗青蘋果梳打、蜜桃梳打,實屬消暑佳品。最後就係主角酸菜魚,選用咗嫩滑嘅鱸魚,肉質爽滑之餘,而且少骨,可以放心大啖大啖享用;窩內亦有酸菜、䈑筍、蓮藕、大豆芽等配料,絕對唔會dry。最可惜見唔到Ricky真人,否則可以捉住佢影個合照先走😆。
點咗兩個午市套餐,另加一碟招牌酸菜魚。
香菇海鮮泡飯同福建炒蝦麵,另可加$10配飲品一杯。
飲品選擇咗青蘋果梳打、蜜桃梳打,實屬消暑佳品。
最可惜見唔到Ricky真人,否則可以捉住佢影個合照先走😆。