2023-12-20
.石一燒📍 香港九龍城啓德道55號「慢」活享受和式岩石燒料理眾多既套餐入邊選擇左尊上之二人前套餐$598前菜有🥗 胡麻沙律菜, 十分開胃~ 真係醒一下味蕾去迎接之後既美食!🥣 櫻花蝦味噌湯, 細心既店家會問我地有無對蝦過敏, 可以要求走櫻花蝦。我地就真係有對蝦敏感, 所以一碗有走櫻花蝦。 當然有配上櫻花蝦既湯更鮮味🫕 前菜三品~酸菇,小甜薯和沙律帶子裙邊。集甜、辣、酸於一身,口感豐富。而且真正品嚐到用心安排唔同主題既前菜。主菜包括左3款唔同國家既高品質肉🐷 日本佐賀縣名水豚豬梅肉 - 肉質十分幼嫩多汁🐮 美國頂級牛小排 - 套餐跟既牛小排便屬於極佳級 (Prime)→係好稀有, 總產量2-3%,牛味香濃,油脂分布平均, 牛小排只需略為燒一燒, 就食到佢香濃既牛味。🐏 英國羊西冷 - 乾式熟成約28日,肉味濃郁、軟嫩多汁,仲獲得英國皇室認證。輕燒一下就有濃郁羊味,一咬落去特別軟嫩多汁。真心英國皇室認證品質真係不用多說。🍚 配肉可以揀飯或者烏冬, 最後甜品同熱飲都十分高質! 燒完肉就飲返杯熱普洱咖啡解一解油膩感。由其冬天再飲返杯真係好舒適好滿足。甜品🍵 手沏抹茶醬,再落到雲呢拿雪糕上邊。真
石一燒
主菜
包括左3款唔同國家既高品質肉
🐷 日本佐賀縣名水豚豬梅肉 - 肉質十分幼嫩多汁
甜品
🍵 手沏抹茶醬,再落到雲呢拿雪糕上邊。真係自己親手沏既抹茶醬, 好特別。店主都講解, 可以自己控制水量, 要濃要淡淡既抹茶味, 自己掌控。 食埋個自家調配既甜品, 成個晚飯真係好圓滿!
老闆都好好人, 上每個菜式都會詳細介紹, 食客食緊咩, 材料既品質同背景係點, 建議點樣食比較好。
有店家既介紹之後再享用, 每一啖食緊佢地既菜式都更加知道佢地既珍貴之處同食到最好既配味。
細心既店家都有準備好衣套套好我地既外套, 防止吸走燒肉味! 好值得讚~~~
🍻 啤酒挑戰
套餐之外, 仲有啤酒挑戰,7秒(男士)/9秒(女士)內飲完可以免費再送一杯350ml啤酒!
男士7秒飲完其實唔太難, 只要唔好甘多泡時開始飲, 放多一陣等無甘凍時, 都好易挑戰成功!
店家都好開心我地可以成功拎到免費啤酒呢~
老闆都分享啤酒挑戰只想客人玩得開心, 飲得盡興, 好歡迎客人免費拎走佢地既啤酒呢。
入到依家位置不多既店鋪, 好舒服, 設計木系較多, 自然放鬆, 有私隱度而細心既服務, 真係做到佢地想講既「慢」活享受。
#石一燒 #岩石燒 #和式料理 #九龍地美食