2018-06-30
當香港嘅餐廳開完又執,執完又開,有時都會覺得幾唏噓,生意難做!投資大,競爭大,最後食材價格、地租等等都轉介到食客身上;有時候總會食到一啲「貴夾唔飽」嘅餐廳而覺得氣憤,冇辦法,呢度係香港-一個好商業嘅城市。呢一晚喺灣仔做完嘢,相約朋友去食飯,經過皇后大道東,見到呢間素未謀面嘅西餐廳,門外放咗餐牌比客人參考。原來係食西班牙菜,我同朋友都幾鍾意西班牙呢個文化,尤其係佢啲食物,因為西班牙流行Tapas,即係好細碟嘅小食;我哋兩個都係選擇困難症嘅人,乜都想試,所以鍾意西班牙菜門口睇落其實會令人卻步。感覺好高級,價錢多數都係地租價。推開門,有個講英文嘅侍應,相信係泰國人招呼我哋。被安排坐係開放式廚房對住嘅二人座位,餐廳下層其實唔算好大,後來不斷有客進入先知原來餐廳仲有2樓。灰色嘅牆身掛上左簡單嘅壁畫, "less is more";裝飾嘅層架都放咗酒瓶,相信西班牙人好鍾意一路食嘢一路舉杯,放酒瓶做裝飾都係想配合返佢哋嘅文化。今晚兩個女仔就叫左五個項目,包括有Crab Popper, Octopus Salad, Cochinillo, Garlic Prawn 同埋Paravian Roasted
門口睇落其實會令人卻步。感覺好高級,價錢多數都係地租價。
今晚兩個女仔就叫左五個項目,包括有Crab Popper, Octopus Salad, Cochinillo, Garlic Prawn 同埋Paravian Roasted Chicken。因為估計西班牙菜都比較細份,可以多點幾個諗住試多啲唔同嘅款。
呢間鋪頭原來都吸納左唔少外國熟客。我哋進餐期間,都接二連三有外國客人入嚟,感覺仲相當熟悉。
Crab Popper $78
Octopus Salad $118
Garlic Prawn with Focaccia $108
Cochinillo $248
菠蘿本身已經鮮甜,塗咗砂糖喺面再用火槍燒,一層脆嘅焦糖面令甜度有兩個層次係我係香港食過最好食嘅西班牙乳豬
Paravian Roasted Chicken $168
香港最令我驕傲嘅地方係一個國際大城市,允許住唔同種族唔同國家文化活係同一個空間,民族共融;最受惠嘅其實係住喺香港嘅你同我,能夠食到世界各地嘅菜式,有時更加會食到正宗嘅地方菜
西班牙菜喺香港都越來越多,競爭越嚟越劇烈嘅情況之下,我覺得呢間真心絕對值得推介!
食物價錢真係唔貴,尤其坐落喺皇后大道東!而且份量都唔細,上枱嘅時候食物溫度啱啱好
侍應們都好有禮貌,縱使有啲侍應唔識講中文,佢哋都會用身體語言去表達佢哋嘅親切