2024-01-11 353 瀏覽
2023.12.30很高興朋友為我在蘭桂芳的Balady Lounge 慶祝生日(其實12/31 先係正日,早一天預祝啦😄)。餐廳充滿中東色彩,兩旁有很多中東的裝飾品,真係啱哂打咭。而餐廳門口放了2座很大的水煙壼裝飾,非常雅緻。正面望住餐廳的右邊corner位,也砌滿彩色玻璃窗及古埃及圖畫的瓷磗;咁靚,唔打咭都對唔住自己啦😄好了,一坐低,老闆娘介紹咗杯signature drink 名叫Shirley Balady Cocktail;酒味不太重,味道不錯。之後分別來咗鷹咀豆配薄餅做前菜(中東菜必吃食品),再來了一個炸鷄塊面配甜酸醬。之後老闆在餐廳門前打起中東鼓來,一衆朋友門也隨著中東音樂一起出去趁熱鬧跳舞,旁人也忍不住圍著看,真係超好氣氛啊!玩到累累地,返埋位繼續吃Tacos (有鷄肉,海鮮,牛等選擇),地中海沙律,素菜餅等等(有D唔記得影相)。咁多款中東菜,個人比較欣賞tacos; 因為用料新鮮,又唔會太重herbs味👍🏻總括而言,香港的中東餐廳不是太多;但這餐廳叫取價公道,食物質素也好。而環境同氣氛也不錯,值得推介。註:友人職業病又發作,張D食物相寫哂名🤣⋯⋯咁靚借用一,兩張自己冇
2023.12.30

註:友人職業病又發作,張D食物相寫哂名🤣⋯⋯咁靚借用一,兩張自己冇影到來post 下先。