2024-07-18
今日終於有時間同卡佬補食返我倆的拍拖週年飯仲記得我地拍拖最鍾意去食飯嘅地方就係打邊爐真的一年365日都是火鍋日🤣慶祝飯當然要去打邊爐啦~今次我地去間食材新鮮又高質、而且位子又寬敞的地方慶祝大滾友已經不是第一次來吃回訪當然是我倆都喜愛的地方吧~我們點了店家招牌 #花膠雞鍋花膠勁大塊‼️係勁大塊‼️侍應會在我們面前剪成一小塊放入鍋中這鍋還跟上半隻三黃雞,份量一點也不少,光吃雞肉也可以飽了3分1了鮮嫩彈滑的三黃雞,師傅已預先弄到半熟我們只需放入雞湯火鍋中滾3分鐘便食得,嫩滑到不行!未放其他材料前,湯頭是超甜超濃郁的雞湯喔~當煮久了,湯底更是充滿膠質的雞湯😍非喝不可,是超足料的湯底‼️🐮牛肉拼盤(細)➡️ 分別有:安格斯、手切牛頸脊、牛黃喉、牛展、骰子牛柳粒、雪花肥牛、牛舌➡️ 一次過可以試齊7款不同部位的牛肉,每款牛肉新鮮又甜美,份量也不少呀!每件牛肉片的油脂分佈均勻,牛味十足‼️最特別而又必定要試的一定是牛黃喉,爽甜度100分呀!🐷伊比利亞橡果豬➡️ 盛載住這橡果豬肉的皇冠器皿極具氣派,加上那乾冰的霧氣,未食都已經感到滿滿的奢華感➡️ 想不到這橡果豬肉質爽嫩美味~絕不遜色於牛肉片呀!🦐🐮金屋藏嬌手打蝦丸➡️
仲記得我地拍拖最鍾意去食飯嘅地方就係打邊爐
真的一年365日都是火鍋日🤣
慶祝飯當然要去打邊爐啦~
今次我地去間食材新鮮又高質、而且位子又寬敞的地方慶祝
大滾友已經不是第一次來吃
回訪當然是我倆都喜愛的地方吧~
我們點了店家招牌 #花膠雞鍋
鮮嫩彈滑的三黃雞,師傅已預先弄到半熟
我們只需放入雞湯火鍋中滾3分鐘便食得,嫩滑到不行!
未放其他材料前,湯頭是超甜超濃郁的雞湯喔~
當煮久了,湯底更是充滿膠質的雞湯😍
非喝不可,是超足料的湯底‼️
🐮牛肉拼盤(細)
🐷伊比利亞橡果豬
➡️ 想不到這橡果豬肉質爽嫩美味~絕不遜色於牛肉片呀!
🦐🐮金屋藏嬌手打蝦丸
➡️ 蝦丸裡包了和牛粒,好彈牙又多汁,原來手打丸咁正,下次要order多幾款自家手打丸先得😍
🦪日本廣島蠔
➡️ 每隻都漲卜卜的新鮮廣島蠔,一咬爆汁,回味無窮
🥬🌽大滾友雜菜拼盤
➡️ 包括有:娃娃菜、金菇菜、甜粟米、蓮藕片、黑木耳、油麥菜、唐生菜、萵筍
➡️ 每款蔬菜洗得好乾淨,而且新鮮又甜美
🥕竹蔗茅根一渣
➡️ 裝到有4杯,我同卡佬2個都飲唔哂呀!
🍨火焰焦糖豆腐花
➡️ 傳應會把酒倒入木桶內的豆花中,點火令豆腐花上面的黃糖粉溶化,直至火焰熄滅,再慢慢吃著帶有少少微暖的半溶黃糖,好美味
食完真係又滿足又滿意
大家都抱著肚子走🤣
定必要再回訪
📍大滾友火鍋(元朗)
元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖