2020-01-02
位於西營盤嘅金祥排骨麵,我細細個就聽過佢個名,讀大學個陣成日落泥食,不過畢業後已經無去過。今日正值中學嘅lunch time,店外有長長嘅人龍,都係學生同上班人士。入到去,幾年都無變過,一樣有親切感,老闆落手落腳,話不多,但好有禮貌又親切咁招呼客人。豬扒雲吞上海麵係每次必嗌嘅指定動作,lunch仲包每日新鮮製造無防腐劑嘅豆漿或者自家製菊花茶。話佢老老實實,因為十年如一日,足料嘅大大隻白菜豬肉上海雲吞,加兩條白菜,上海麵,仲有即叫即炸嘅豬扒,新鮮有heart,用心做嘅食物係特別好食,實實在在,好有親切感。另外,老闆同招牌豬扒一樣,黃到發金。五十蚊唔洗,有一個好食,用心做,老字號,有親切感又有良知嘅午餐,what more can I ask for?