2018-02-20 1721 瀏覽
今日同屋企人去行海味街,預備做節。上環係我最深刻印象係西港城有個胡桃夾子木偶。其他無乜記憶。。去海味街掃貨後就想去食野,媽媽提出去飲茶,甘岩記得有蓮香居,就一於去試下啦!由於我地11點半就到,上到去無乜人,未到飯市!環境好懷舊,我以為仲有痰罐,點知係無啦🤣見到啲點心姨姨推車仔大嗌蘿蔔糕,排骨飯,蝦餃燒賣。好有趣之後啲人就會一窩蜂上去拎食物。基本上所有枱都要搭枱,除非好多好多人😬😬見到酒樓侍應叔叔拎住好大既茶壺加水,幾得意,好似好重甘。我地叫左以下食物:叉燒飽:一籠兩件,熱辣辣有梅菜係入面,我就吾太中意食。臘味糯米飯:呢個有荷葉係底,糯米飯粒粒分明,吾太油,又香,好好食!粉果:呢個我一向吾太中意食,所以我評論吾到蝦腸:每條大概2隻蝦,腸粉夠滑,好食章魚肉餅飯:一個好大碗,夠2個人食,飯香粒粒分明,肉餅就薄薄一片。個人覺得,以懷舊心態去試下係可以既,見識下舊茶樓係點。老實講,我覺得食物吾係勁特別同勁好食,只係食環境食氣氛。員工較霸氣,同有點睇吾起人既感覺!我諗因為老字號出名掛。所以試一次無妨既😬

見到啲點心姨姨推車仔大嗌蘿蔔糕,排骨飯,蝦餃燒賣。好有趣

我地叫左以下食物:
叉燒飽:一籠兩件,熱辣辣有梅菜係入面,我就吾太中意食。

粉果:呢個我一向吾太中意食,所以我評論吾到

蝦腸:每條大概2隻蝦,腸粉夠滑,好食

2018-02-12