2023-09-05
大圍小館,係一間行中上價位,懷舊中菜館路線,預先打電話book第一輪1030,限時個半鐘,夠鐘要賣單走人,準備下一輪1200客人,相信walkin可能性唔高。我同朋友差唔多早一個月打電話book定第一輪飲早茶架🤣 所以過程順利點心紙點餐,茶錢每位20,加一 (小)$33 (中)$38 (大)$42 (特)$45 (頂)$49 • (頂) 古早味牛骨髓醬料濃稠,口感軟綿• (特) 咖哩土魷 濃濃港式咖喱,有魷魚和魷魚鬚,仲有白魚蛋• (中) 醬皇豬大腸 大大塊豬大腸,冇異味• $78 沙爹豬蹄筋豬蹄筋質地柔軟,好似jelly咁,唔係牛筋咁彈性,口感黏黏的,相反地配以滿滿沙爹湯汁,想配飯食😂• (大) 香茜牛肉腸微微芫荽味與牛肉,正常啦• (頂) 韭黃蝦腸大大隻彈牙鮮蝦,腸粉皮夾起唔會一patpat,仍然滑身• $58 XO 醬炒腸粉XO醬唔夠濃味,腸粉表面有啲乾身、焦香,有啲油• $68 避風塘炒蘿蔔糕一粒粒蘿蔔糕,撒上避風塘炒料,口感唔鬆散,好有實感,推薦👍🏻• (大) 蘿蔔絲酥餅酥皮有啲厚,上枱唔熱,唔推• (頂) 流心煎糯米雞呢個少見,上面有隻流心蛋黃,表面煎得脆脆減少左原來糯米雞
點心紙點餐,茶錢每位20,加一
• (頂) 古早味牛骨髓
醬料濃稠,口感軟綿
• (特) 咖哩土魷
濃濃港式咖喱,有魷魚和魷魚鬚,仲有白魚蛋
• (中) 醬皇豬大腸
大大塊豬大腸,冇異味
• $78 沙爹豬蹄筋
• (大) 香茜牛肉腸
微微芫荽味與牛肉,正常啦
• (頂) 韭黃蝦腸
大大隻彈牙鮮蝦,腸粉皮夾起唔會一patpat,仍然滑身
• $58 XO 醬炒腸粉
XO醬唔夠濃味,腸粉表面有啲乾身、焦香,有啲油
• $68 避風塘炒蘿蔔糕
• (大) 蘿蔔絲酥餅
酥皮有啲厚,上枱唔熱,唔推
• (頂) 流心煎糯米雞
呢個少見,上面有隻流心蛋黃,表面煎得脆脆減少左原來糯米雞嘅黏濕感,推薦👍🏻
• (頂) 鮮筍蝦餃
正常,蝦大大粒,一粒平均$12.29😯
• $68 灌湯餃
呢隻餃真係唔好睇少,幾大隻,一隻一個籠,以傳統做法,置在鋼托上蒸,上枱熱辣辣,會有隻碗俾你取出,皮很薄,點都會穿🤣,內裏包有蝦、豬肉、冬菇、火腿、瑤柱等基本餡料,上湯鮮、帶有咸香,平時唔食嘅我,食完好有驚喜,推薦👍🏻
• $188 第一叉
整整五大舊一寸厚、肥瘦適中嘅淋叉,表面帶有少少燶邊配上蜜汁,入口唔油膩,一個人食哂成舊叉燒真係幾飽肚下,建議share一舊
• (中) 眼淚奶黃包
原以為「眼淚」會一meet就爆汁,只係半流心狀態,包體鬆軟,皮面冇皺皮,奶香同蛋黃味道,屬於中上嘅,值得一試
• (大) 沙翁
沙翁表面灑滿砂糖,冇咩蛋味,表面脆口,內裏
敗筆之處係唔夠熱lo😮💨
• (小) 芝麻卷
比一般size大條嘅「菲林卷」,唔甜,帶有芝麻香,口感唔係煙un,咬落去綿密,沒有一層層,似糕多啲
總結一下,大部分點心都係中上水準,非普通街坊酒樓貨色,自然定價亦會高左,基本同特色嘅點心都有,而且點心紙都會update下,唔會千篇一律,推薦推薦!可惜的是,點心都是以微温到常温嘅温度上枱,點心不是應該熱辣辣,帶有蒸氣架咩?我係呢個位有啲失望嘅🤔