2024-06-24 1643 瀏覽
我最近去左一間餐廳個名同球隊保頓同名嘅保頓冰室,呢間冰室行懷舊風格,餐廳入面有好多懷舊既裝飾品,地磚更加係用左經典嘅綠白色磚仔,仲播住懷舊金曲,一行入間餐廳真係好似返返去80年代咁🎬XO醬牛柳粒豬油撈飯 ($98)講到懷舊梗係唔可以唔嗌豬油撈飯啦,呢度嘅豬油撈飯係可以根據自己嘅喜好去決定落幾多豬油同豉油,唔驚唔夠豬油,用XO醬炒嘅牛柳粒味道濃郁,十分之惹味,配上自己調配嘅豬油撈飯,令人回味無窮,齒頰留香🤤鐵板西冷牛扒配薯菜($138)另一冰室經典就係鐵板餐,鐵板一上枱已經「炸炸」聲,侍應會幫你落埋汁,仲會好貼心咁叫你用紙巾遮住自己,唔好俾啲汁彈到,西冷牛扒肉味濃郁,配上黑椒汁,簡直係經典絕配,薯條會另外上,唔驚同鐵板一齊上搞到腍晒,薯條脆卜卜炸得啱啱好十分之香口🥩菠蘿冰(跟餐加$8)菠蘿冰用上罐頭菠蘿,同兒時回憶一樣味道🍍🍹紅豆冰(跟餐加$12)紅豆份量足,唔會好甜,亦夠綿身,配上椰奶好飲🫘🥛雪糕菠蘿包($38)見到隔籬枱嗌咗呢個雪糕菠蘿包睇落好吸引,忍唔住都嗌一個嚟試下,熱辣辣嘅菠蘿包配上雪糕就好似冰火兩重奏咁,感覺都幾特別,鬆軟嘅菠蘿包夾住雲呢拿味雪糕估唔到會咁夾,食完想再enco

XO醬牛柳粒豬油撈飯 ($98)

鐵板西冷牛扒配薯菜($138)

菠蘿冰(跟餐加$8)
菠蘿冰用上罐頭菠蘿,同兒時回憶一樣味道🍍🍹

紅豆冰(跟餐加$12)
紅豆份量足,唔會好甜,亦夠綿身,配上椰奶好飲🫘🥛

雪糕菠蘿包($38)
見到隔籬枱嗌咗呢個雪糕菠蘿包睇落好吸引,忍唔住都嗌一個嚟試下,熱辣辣嘅菠蘿包配上雪糕就好似冰火兩重奏咁,感覺都幾特別,鬆軟嘅菠蘿包夾住雲呢拿味雪糕估唔到會咁夾,食完想再encore 呀😍

呢間冰室位置方便,價錢都唔貴,下次可以帶埋阿爸阿媽過嚟感受下懷舊風😆
2024-06-15