2024-04-03 371 瀏覽
今晚入元朗試下懷舊扒房寶石餐廳,門面一整面紅磚牆相當顯眼,入到餐廳散發一種年代感,裝飾枱櫈每一個細節處都滲透懷舊色彩。肚仔有啲餓同老婆點左個鐵板二人餐,有多士,餐湯,沙律,主菜,飲品同甜品。我要左個羅宋湯,老婆就升級做酥皮忌廉湯,紅湯滿滿雜菜,飲落正常,酥皮焗得幾好,不過白湯味道就麻麻,沙律揀左蒜蓉炒雜菜,食落淡淡蒜味,雜菜有口感,比普通沙律吸引。主菜方面我就貪心啲點左鐵板美式雜扒,老婆就係鐵板紐西蘭肉眼扒,兩份鐵板來到嚇左跳,份量超級夠。雜扒有豬扒,雞扒,牛扒同一塊煙肉,每塊扒都有肉味,雞扒仲算嫩口唔柴,牛扒薄薄地都有烤紋,誠意十足。紐西蘭肉眼先誇張,大大塊又夠厚,食落肉味都幾濃,點左五成熟都係六成熟。不過真係太大份食唔哂,最後甜品都食唔落,飽住個肚走人,呢個二人餐真係夠哂三個人食,正宗大件夾抵食。