2024-07-05 309 瀏覽
今晚同老公去浸會聽嘢,之後佢帶我去咗呢間餐廳,佢話讀大學時成日嚟呢度lunch。入到去,老公話裝修冇變過,只是燈光較為光猛,依然係嗰種舊式扒房嘅感覺, lunch佢就食得多,不過晚飯就唔多,今晚有機會一試。一人一個套餐,有齊湯,甜品同餐飲,main course 大家share 食,一個係脆皮雞脾拼帶子串燒配天使麵,另一個係鐵鑊爆帶子牛扒粒配菠菜麵。餐湯有中湯或西湯選擇,西湯係羅宋湯,中湯今日係牛肉羹,仲配埋香脆蒜蓉包。脆皮雞脾拼帶子串燒配天使麵$145名副其實,脆皮雞髀雞皮脆卜卜,雞肉嫩滑,沒有肥膏但食落油潤,味道唔錯,帶子串燒唔會過火,保持到鮮嫩嘅味道,可惜得一串,食完仲想食。天使麵份量合適配上獵人茄醬,整體上都唔錯。鐵鑊爆帶子牛扒粒配菠菜麵$170好期待,用鐵鑊爆令食材更有鑊氣更香噴噴,牛扒粒油香四溢,帶子同樣吸引,配上菠菜麵一齊食,感覺好match。不過呢個要盡快食,唔可以顧住打卡,牛扒於響鐵鑊度一路加熱,食得慢嘅話牛柳粒會變嚡咗,冇咁好食。菠菜麵配青胡椒醬,少少辣好惹味。甜品係咖啡燉蛋杯,係熱嘅甜品,咖啡燉蛋上面鋪咗生果同埋脆脆小蛋捲,精緻有誠意,味道不錯,仲有生果拼盆贈送。

脆皮雞脾拼帶子串燒配天使麵$145

鐵鑊爆帶子牛扒粒配菠菜麵$170

呢間餐廳咁多年歷史依然屹立不倒,絕對係有原因嘅,食嘅不但是食物的美味,亦是陪伴大家長大的情懷。