餐廳: 上海榮華川菜館
資訊:

2022-07-27 163 瀏覽
喺觀塘街市出出入入, 成日經過都好好奇呢間餐廳, 今日終於可以一試喇! 好鐘意呢類懷舊冰室格局的餐廳, 不像商場餐廳般冷冰冰。牆上好多相同畫, 見到舊日觀塘樣貌都幾得意。叫了個兩餸一湯餐 ($258), 我地兩個大人一個小朋友都食唔晒哦, 呢個價錢抵食!蒜泥白肉, 蒜砌得好碎, 真係蒜泥, 做法無平時煮法咁落好多辣油, 無咁油膩。五花腩肥瘦均勻, 辣味好香, 太太就略嫌辣。糖醋排骨, 呢個必食, 叫碟唔辣的比小朋友食, 點知佢差不多食晒成碟, 佢個芡汁顏色味道炒得好靚, 酸酸甜甜送飯一流。雲吞雞, 雞湯足料入味, 大大件雞上碟上台, 一啲都唔孤寒, 雲吞飽滿, 呀仔都飲咗兩碗, 不過最後都真係太飽食唔晒, 好抵食!!八寶茶, 茶有驚喜, 清甜回甘, 足料有八樣材料, 可食可飲, 食到飽飽立刻消濟。
牆上好多相同畫, 見到舊日觀塘樣貌都幾得意。

蒜泥白肉
糖醋排骨