2022-01-06
📍#小杬蔡館 人均消費: HKD360朋友推介去佐敦食小杬菜館!坦白講,食之前我完全無期待感,誰不知超級出乎我意料之外!!其實佢係一間裝潢比較懷舊嘅中菜館,有兩層,但地方不大,全部都係老一輩嘅員工,但招呼超級周到,好有家的感覺🥰💯即燒乳豬🐷$368提前預訂左半隻乳豬!上枱好似平平無奇,裝飾擺設都冇😂😂 點知原來咁好味!乳豬唔肥,肉香!重點係乳豬皮鬆化脆口,超級好味!仲要特別一提,佢個乳豬醬好杰,但超級好味!記得一定要預訂!🆗涼拌海蜇🥢$58點左兩個涼拌小食!佢啲海蜇好粗好大條,口感係幾唔錯,不過就冇乜味道💯涼拌口水花蛤蜆🐚$58另一款係涼拌口水花蛤,話就話係口水,原來係泰式醬料!呢個做法通常都係食生蝦時蘸的,原來用嚟撈花蛤係咁好味!微微帶辣又開胃,好正好特別!💯鹽焗奄仔蟹🦀$656另外預留左兩隻鹽焗奄仔蟹!點知原來係重皮奄仔蟹!OMG!鹽焗做得勁正勁香,每一隻腳都比我舔得乾乾淨淨!蟹身超級厚,肉質鮮甜有多膏!重點係層重皮,真係好味到不得了!一個人食兩隻都得啦💯薑蔥生蠔🦪$188雖然只係美國桶蠔,但係都超級好味!因為桶蠔先炸過,又香又脆口,蠔肉又嫩!加上佢嘅醬汁同薑蔥嘅香味,齒頰留香!好
📍#小杬蔡館
人均消費: HKD360
💯即燒乳豬🐷$368
🆗涼拌海蜇🥢$58
💯涼拌口水花蛤蜆🐚$58
💯鹽焗奄仔蟹🦀$656
💯薑蔥生蠔🦪$188
雖然只係美國桶蠔,但係都超級好味!因為桶蠔先炸過,又香又脆口,蠔肉又嫩!加上佢嘅醬汁同薑蔥嘅香味,齒頰留香!好味到不得?
🆗貴紀雞🐔$218
本來想叫隻雞企鵝雞/菜膽雞,點知都賣晒!結果叫一隻貴妃雞!雞嘅色水真係爭咗少少,雞肉都好滑,可惜雞皮位唔夠香,唔算好特別,不過$218有成隻雞都算平!
🆗蒜蓉炒豆苗🌱$118
其實碟豆苗超大碟😂😂 我自己就好鍾意食蒜蓉,對我來講蒜蓉唔夠多,食起嚟唔夠香
💯臘味糯米飯🥢$118
本身以為係生炒糯米飯,過佢話係蒸完再炒,咁我哋諗住試吓啦!點知原來都超級好味!唔好睇啲糯米飯好似好濕咁,其實食落去係非常之爽口,粒粒分明!而且佢啲臘味超級香,尤其啲臘肉,惹味到不得了,超級推介!
佢哋嘅員工都真係非常熱情有禮貌,菜館裝潢雖然比較舊式,但係其實都好衛生乾淨!
坦白講,真係好少食一餐飯可以有五樣嘢係必食推介!雖然預留嘅乳豬同奄仔蟹相對嚟講叫貴咗少少,但其實其他菜式都係正常價錢,而且非常好味,所以我覺得性價比係極高!所有人食完都評價非常之高!超級推!