2017-11-27
行完山好肚餓 ,落山之後最近嘅地方就係元朗,又想快啲有得食,嚟到砵砵車仔麵,貪佢一定夠快, 好想快啲食嘢補充體力。見到門面寫著「懷舊創新,製作認真」,所以吸引咗我哋入去,入面地方寬敞,都幾光鮮潔淨。佢有二人套餐$118, 包括有足料花膠碗仔翅一碗,香茅豬扒一份,阿里山茄子一份,兩杯清潤特飲,同埋精選四餸車仔麵,我哋兩個人,直接就點呢個,餸菜揀咗話梅豬手、南乳腩肉、鮑汁蘿蔔、原創白榨餃,雲南酸辣汁湯底,配油麵。另加郊外油菜$15碟,哈哈,真係好肚餓。足料花膠碗仔翅單點要$30/碗,跟餐有一碗都算抵食,大大個湯碗,成條花膠煮畀你睇,配料的雞絲好新鮮,冇渣,木耳絲好爽口,仲有粉絲, 用料十足,碗仔翅的湯底很鮮甜,唔會煮到好稀,加埋麻油、醋、胡椒粉一齊食,好有滿足感!如果可以落多d粉絲令口感再豐富d仲好!郊外油菜$15,灼得好翠綠,啲菜心好新鮮,見到菜心莖唔老, 淋上蠔油增添鮮味,啲菜更覺鮮甜, 似在茶餐廳食呢!香茅豬扒都幾大塊,一上桌聞到好香,表面煎得夠乾身,裏面食落仲有肉汁,好爽口,喜歡香茅香味,又唔會太鹹,跟餐都有咁大塊,要趁熱食先好,因為消耗完體力,啖啖肉食落真係好過癮!阿里山茄子都係
阿里山茄子都係跟餐的菜式,好香鎮江醋味,茄子外面煎過,一口一粒,堆成一個小山丘,賣相靚,裏面仲有好多水分,好喜歡茄子外脆內軟的質感,俾埋蔴油你自己落,增加麻油香,我覺得落唔落都可以,食佢原本嘅味道,鎮江醋加醬油已經好夠。其實支蔴油係用來加在花膠碗仔翅的,哈哈!
主角出場,精選車仔麵,四餸,大大碗,兩人share 食,男仔的話可能唔夠,但女仔就一定夠食,因為仲有剛才的餸。
南乳腩肉,炆得好林好入味,啲豬肉唔會硬,咬開肉質很鬆化,南乳味香濃,連車仔麵的湯汁都食到南乳味!好多人怕食腩肉,但其實腩肉食落口感不肥膩,反而是滑滑的,遇上鬆化的豬肉,吃著覺得很幸福,必試!
鮑汁蘿蔔,已經炆到好林,喜歡蘿蔔夠新鮮,食到蘿蔔香, 一咬滿口蘿蔔汁和鮑汁香味,喜歡吃蘿蔔,就是要夠淋,夠多汁,呢度都做到, 果然係用心製作。
原創白榨餃,呢個要特別介紹下,因為有多重口感,水餃皮滑,肥豬肉香,白炸菜爽,再加埋椰菜絲,爽上加爽,椰菜絲也可增加甜味,不需要點任何醬料,齋食呢個白炸餃都好好味,係砵砵車仔麵嘅原創產品,所以印象深刻。
話梅豬手又係用心之作,因為炆嘢好考功夫同時間掌握,話梅豬手炆得林唔使講,用話梅浸豬手都要一段時間,先可以入味,食一啖已經食到酸酸甜甜的話梅汁,豬手皮都好滑,連啲筋都炆到林曬,真係補充骨膠原,食到 lam lam脷!
車仔麵唔少得就係麵,朋友喜歡吃油麵,我就一般,好怕麵鹼水味,但試完呢度的油麵,大讚!我們點了的雲南酸辣汁湯底,以酸酸甜甜、微辣的味道,蓋過了麵條的鹼水味,麵質仍然很彈牙,有韌性,第一次覺得油麵好味!
其實大家有冇留意,呢度廚師炆嘢食的功夫很出色! 除了餸的味道,重點在湯底,所有炆過的嘢有濃濃的湯汁,灑在車仔麵上,集各樣味道之大成,成碗車仔麵,就是贏在湯底!果然有認真製作,在懷舊的車仔麵菜式之中創新意!
埋單$133,食個二人餐都好夠飽了,晚餐都唔洗食,喜歡呢度車仔麵的餸炆得出色,下次做完運動都要再來食話梅豬手,補充骨膠原!