2024-04-17
西餐fine dining 就食得多,中菜fine dining 還是第一次,銀廬以宋宴為主題嘅川菜,無論氛圍、服務到菜式,都係超班水準。其實中菜講求嘅火喉同煮法更加細緻有要求, 呢個價錢絕對係超值!餐廳唔大,但擺放幾棵樹,以白色為主調, 猶如置身係水墨畫中。 店員服務細心,會記低每枱客嘅需要,並詳細介紹每道菜,完全感受到廚師嘅用心。————————————————$1388 椒宴————————————————◎開胃菜◎✨蜜桃乳酸welcome drink✨蜜瓜◎涼菜◎✨成都泡菜:清爽微辣✨燈影魚片:參照成都特色燈影牛肉嘅菜式,魚片薄到係燈光映照下微微透光。✨燒椒皮蛋:爽口彈牙,底下配有青椒蓉。✨椒麻鱔絲:參照四川怪味豆,甜、咸、辣、酥,味道層次豐富。◎前菜◎✨魚子醬雞牛湯凍:原來全球60%魚子醬都係產自中國, 而採用嘅四川魚子醬更係全國數一數二😮 真係粒粒都又大又飽滿, 影到好似珠寶咁閃閃發光😳配搭清城山泡菜&鮑魚粒裝飾, 蟲草花雞牛仔湯做成果凍, 底部仲有鵝肝醬,咸咸鮮鮮。◎湯◎✨蝴蝶竹蓀湯(山椒精油):以金華火腿、瑤柱、雞胸提煉出清高湯,湯碗有蠟燭加熱保溫,試完頭一啖之後, 秘
————————————————
$1388 椒宴
————————————————
◎開胃菜◎
✨蜜桃乳酸welcome drink
✨蜜瓜
◎涼菜◎
✨成都泡菜:清爽微辣
✨燒椒皮蛋:爽口彈牙,底下配有青椒蓉。
✨椒麻鱔絲:參照四川怪味豆,甜、咸、辣、酥,味道層次豐富。
◎前菜◎
✨魚子醬雞牛湯凍:
◎湯◎
✨蝴蝶竹蓀湯(山椒精油):
以金華火腿、瑤柱、雞胸提煉出清高湯,湯碗有蠟燭加熱保溫,試完頭一啖之後, 秘密武器出動🤩獨家山椒精油令個湯生色不少!椒麻香味帶有檸檬葉及香茅,清香滋潤。蝴蝶造型手打魚肉好滑好軟腍, 每一道菜都好似一幅畫。
◎熱菜◎
✨大千乾燒關東參(牛市坡玫瑰貢椒):
參考張大千乾燒魚嘅做法改良而成,關東參爽滑彈牙,鋪滿黑毛豬豬肉咸咸香香,令口感更有層次。
✨土罐貢椒乳鴿(漢源大產區子母貢椒):
係我食過最好食嘅乳鴿,一開蓋,花椒葉及香松葉嘅香味撲鼻而來,用土缽燻燒乳鴿好入味,呢種對食物嘅要求同心機,係出面唔易食到。
✨青花椒麒麟魚(清溪鎮青花椒):
參照日式立鱗燒做法處理,魚鱗好似薯片咁香脆,肉質依然保持嫩滑,配上二荊條辣椒&本地有機青豆泥做嘅醬汁吊味。
✨老成都水煮牛肉(茂县大紅袍):
估唔到水煮牛肉都可以咁有睇頭。店員即場加上熱油,香氣四射,採用新鮮本地騸牯牛,牛味香濃,配有土豆片&蓮藕片,另外奉上米線可以加入食用。原來睇落平民嘅菜式,但加上成個配套,你會覺得值得!
✨野山椒素炒千年銀杏配九年野生百合:
餐廳獨家提供四川清城山千年古樹銀杏,配合9年野生百合,聽到都已經覺得好矜貴,藥用價值亦好高,同一般白果唔同,千年銀杏甘香有嚼口,另外萵筍及紅蘿蔔用吉慶刀法切粒,有吉祥如意嘅意思。
◎主食◎
✨老鹽菜煨飯:
用炭火沙鍋炆飯,有四川鹽賓菜及蠟肉,另配一碟微辣蘿蔔乾,口感豐富。
◎甜品◎
✨麻婆豆腐冰淇淋:
低脂豆腐雪糕唔易溶,加上花椒精油及青花椒醬,還原返麻婆豆腐獨有嘅香味。
糖果(馬卡龍、杏仁薄脆、花椒朱古力)
非常打卡able, 用大青檸盛載著中西合璧嘅甜品,每樣都落左小巧思加入花椒元素,好獨特。
✨椒茶
最後尾聲以茶勾起成道菜嘅主題「花椒」作結。