去睇「南華打戰天水圍飛馬」之前,想食個快餐頂頂肚先。經過「天香牛什大王」,同朋友決定就係度食個「河粉」先再去大球場。我朋友叫左個「牛肚河」,全「草肚」,22蚊。我叫左個「筋腩河」,27蚊。我朋友見到張單後兜口兜面同我講:「哦!你叫左雙拼,要27蚊~!」我應: 「筋腩河係雙拼,艾! 」ok,算啦,叫都叫左就當雙拼喇~!碗麵黎到,確實多料夠大碗,起碼係「九x牛腩」既 1.8倍。食牛腩,「爽~!香~!好味道~!」唔怕得罪講句,係好食過「九x牛腩」。食牛筋,「軟淋淋、滑劣劣~!」仲要多都爭d食唔晒。但d麵餐收費就真係有d怪: 我對面搭檯位人兄,叫左「膀肚河加魚皮」d魚皮加到滿晒都係22蚊~!佢仲要好唔滿意咁話:「嘩~!d魚皮咁加法!?分開加嘛~」個侍仔一笑置之。順帶一提,加6蚊有細支裝汽水或凍飲選擇。

我朋友叫左個「牛肚河」,全「草肚」,22蚊。

ok,算啦,叫都叫左就當雙拼喇~!

碗麵黎到,確實多料夠大碗,起碼係「九x牛腩」既 1.8倍

食牛筋,「軟淋淋、滑劣劣~!」仲要多都爭d食唔晒。

順帶一提,加6蚊有細支裝汽水或凍飲選擇。

2010-11-30
  • 牛腩、牛雜